Van idee naar nieuw kunst-speelobject: Waalwijkse scholen denken mee

30 sep , 18:13 Nieuws
workshop 4515582 1280
Waalwijk krijgt een nieuw kunst-speelobject als onderdeel van de herinrichting van de noordelijke ingang van het stadscentrum. Het kunstwerk zal een eerbetoon zijn aan de rijke leer- en schoenenindustrie van de stad en krijgt een prominente plek aan de Winterdijk, naast het Schoenenkwartier.
Drie kunstenaars, namelijk Gijs Assmann, Studio Maky en Atelier van Lieshout, zijn geselecteerd om een ontwerpvoorstel te maken. Deze kunstenaars werden gekozen door een diverse groep inwoners, ondernemers, en vertegenwoordigers uit de gemeenschap.

Publiek Stemrecht

Van 1 tot 13 oktober kunnen inwoners via een participatieplatform stemmen op hun favoriete ideeënschets. De kunstenaar met de meeste stemmen krijgt de opdracht voor een schetsontwerp, dat verder uitgewerkt zal worden op technisch en artistiek gebied. Een definitieve opdracht volgt zodra de voorwaarden, veiligheid en begroting zijn afgestemd.

Co-creatie met Scholen

Na de herfstvakantie zullen 19 klassen van groep 7 en 8 van Waalwijkse scholen meedenken over het ontwerp. In samenwerking met het Schoenenkwartier en het Kunstencentrum gaan de leerlingen aan de slag met de geschiedenis van de schoenenindustrie en geven zij hun creatieve input. Dit educatieve project helpt de kunstenaar om het uiteindelijke ontwerp vorm te geven.
Het kunstwerk wordt, afhankelijk van diverse factoren, naar verwachting eind 2025 gerealiseerd.