Nieuwe hybride operatiekamer JBZ geopend

17 okt , 11:33 Nieuws
jbz
JBZ - Bert Rietberg
DEN BOSCH - De nieuwe hybride operatiekamer (OK) in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) is voltooid en gaat op 21 oktober in gebruik. Dertien jaar geleden was het JBZ een van de eerste ziekenhuizen in Nederland met een hybride OK. De nieuwe kamer is uitgerust met moderne technologie die de gebruiksvriendelijkheid vergroot en het gezondheidswelzijn van zowel patiënten als zorgprofessionals bevordert. 

Wat is een hybride OK?

In een hybride OK voeren specialisten operaties uit met behulp van minimaal invasieve technieken. Dit betekent dat ze opereren via kleine sneetjes in de huid, zoals in de lies. Tijdens de operatie gebruiken ze live röntgenbeelden om nauwkeurig door de bloedvaten te navigeren. De specialist brengt een instrument via het bloedvat naar de te behandelen plek, zoals een vernauwing, een verwijd bloedvat of een andere afwijking. Zodra de juiste plek is bereikt, kan de behandeling direct beginnen.

Innovaties in de nieuwe hybride OK

Vaatchirurg Olivier Koning is enthousiast over de technologische verbeteringen: "Met de grote beeldschermen aan beide zijden van de patiënt kunnen we beter inzoomen. We kunnen live beelden combineren met eerdere scans, zoals CT-scans, die tegelijkertijd op het scherm worden getoond. Hierdoor krijgen we een vollediger beeld. Dat stelt ons in staat om nog nauwkeuriger te opereren en sneller in te grijpen.’’
Koning: “Normaal gesproken wordt contrastmiddel gebruikt om bloedvaten zichtbaar te maken tijdens operaties. Met de eerste scans, die de structuur van de bloedvaten al goed weergeven, kunnen we het gebruik van contrastmiddel vaak beperken. Dit is veiliger voor de patiënt, omdat contrastmiddelen soms bijwerkingen hebben.”
Daarnaast onthoudt het nieuwe systeem de plekken waar de chirurg al heeft gewerkt. Hierdoor hoeven er geen nieuwe röntgenfoto’s te worden gemaakt om dezelfde locatie te vinden. Dit vermindert de blootstelling aan straling, wat veiliger is voor de patiënt en het operatieteam.

Werkcomfort

"Het personeel is vanaf het begin intensief betrokken geweest bij de ontwikkeling van de nieuwe hybride OK," vertelt operatieassistent Joëlle de Ronde. "We hebben de uitdagingen van de vorige OK in kaart gebracht en belangrijke verbeteringen doorgevoerd. De nieuwe hybride OK biedt meer ruimte voor zowel personeel als apparatuur."
Ook het werk is een stuk gebruiksvriendelijker geworden. "Zo zijn er voorgeprogrammeerde bewegingen voor de röntgenboog, waardoor het handmatig verplaatsen van zware apparatuur niet langer nodig is. Daarnaast zijn de lampen voorzien van lange, verstelbare armen, zodat ze eenvoudig in verschillende posities kunnen worden geplaatst. Dit helpt ons om op een ergonomische manier te werken," aldus De Ronde.
De nieuwe OK is bovendien energiezuiniger, dankzij een verbeterd luchtinblaassysteem dat zorgt voor een optimale luchtcirculatie.