100-jarig OOG Waalwijk voelt zich thuis in Theater De Leest

17 okt , 21:12 Nieuws
techniek van de leest in actie
Toneelvereniging OOG
WAALWIJK - Vanaf de opening van Theater de Leest, dus al bijna 28 jaar, heeft toneelvereniging OOG Waalwijk hier haar ‘huiskamer”. Met wekelijkse repetities en jaarlijks een grote uitvoering met 3 of meer goedgevulde of uitverkochte zalen. Een samenwerking waarmee zowel de vereniging als het theater blij zijn. Ter gelegenheid van het 100 -jarig bestaan speelt OOG Waalwijk het spektakelstuk Robin Hood in Waelwijck van 7 t/m 10 november in dit theater, een spektakelstuk met maar liefst 12 unieke scènes.
‘Het contact met bedrijfsleider Geert van den Enden en met hoofd techniek Luc van Heijst verloopt uitstekend, vertelt voorzitter Frans de Wind. Luc van Heijst kan dat alleen maar beamen. In de 20 jaar dat hij nu bij het theater werkzaam is, heeft hij veel voorstellingen mogen begeleiden. Door zijn expertise bij eerst het Zuidelijk Toneel, en later bij kleinere professionele theatergezelschappen kan Luc ook heel goed invoelen wat technisch én budgettair de beste mogelijkheden zijn voor het stuk. “OOG is een ‘instituut’, dat niet weg te denken is in Waalwijk.  Het is een mooie afspiegeling van de Waalwijkse bevolking, zo heb ik dat ervaren toen ik de club beter leerde kennen”, vertelt Luc. Hij voelt zich betrokken en denkt rondom de producties actief mee. “En dat gaat op basis van wederzijds vertrouwen.” Frans de Wind is het daar roerend mee eens: “we hebben een zeer fanatieke en trouwe club decorbouwers en Luc weet dat door zijn goede raad en inbreng uitstekend te ‘managen’, we hebben al vaak geprofiteerd van zijn ideeën.”
De Jantjes
Toneelvereniging OOG
De Jantjes
John Rombouts, oud-voorzitter en telg uit het ‘de Rombouts toneelfamilie’, werd als jochie van 12 al het toneel op gestuurd, draait dus al heel wat jaartjes mee en kan de vergelijking maken tussen de vorige optreedlocaties en nu. “ Na ‘Ko de Nijs’ waren we natuurlijk al best verwend met ‘de oude Leest’, met een bescheiden trekkenwand en belichtingsmogelijkheden, maar met de professionele techniek van dit gebouw kwamen we in een soort van walhalla terecht. Onze uitvoeringen werden er visueel heel aantrekkelijk door. Enig probleem vormde nog wel de opslag van alle decorstukken, want dat was bij de ‘oude Leest’ in de kelder mogelijk. Dat gebeurt nu extern en daarvoor hebben we een trailer nodig.”
Luc van Heijst heeft geen speciale voorstelling waar hij unieke herinneringen aan heeft. “De leden noemen zelf meestal ‘het Leven een Leerschool’, maar dat was jammer genoeg nét voor mijn tijd. Wie wél indruk gemaakt heeft is de  - helaas overleden- toneelspeler Ton van Iersel. De timing van Ton was fenomenaal.” Overigens roemt Luc van Heijst, die backstage tijdens de uitvoeringen de spelers en de decorploeg meemaakt, de bijzondere chemie tussen de spelers en de andere leden van de vereniging onderling. De saamhorigheid die heerst binnen de vereniging. De bereidwilligheid om voor elkaar door het vuur te gaan. Én de creativiteit van degenen die het toneel ‘aankleden’. “Is er in de dagen vóór de voorstelling steeds gerepeteerd in een ‘leeg’ decor, binnen een mum van tijd weten een paar leden door het aanbrengen van rekwisieten ervoor te zorgen dat het toneel ‘leeft’. Ook dát is een unieke en bijzondere kracht van OOG.”
Voorlopig kan de vereniging zich dus geen beter ‘onderkomen’ wensen dan Theater de Leest.
De speeldata
  • 7,8,9 november Aanvang 20:00 uur
  • 10 november Aanvang 14:00 uur
Kaarten te bestellen bij www.deleest.nl
Bleeke Bet
Toneelvereniging OOG
Bleeke Bet