Muziek als medicijn: Stichting MuzIC brengt troost op de IC en verder

20 okt , 11:43 Nieuws
jbz muziek
JBZ
DEN BOSCH - Muziek heeft een bewezen positieve invloed op pijn, angst en vitale functies. Daarom spelen de muzikanten van Stichting MuzIC regelmatig voor patiënten op de IC en andere afdelingen, met muziek die helpt te ontspannen en troost biedt. Vandaag viert MuzIC haar vijfjarig jubileum met een speciale tour, waarbij de muzikanten extra muzikale interacties verzorgen in alle achttien aangesloten ziekenhuizen.

Stichting MuzIC

Een muziekinteractie houdt in dat de muzikant live muziek speelt en, indien gewenst, een gesprek aangaat met de patiënt. Dit zorgt vaak voor bijzondere momenten, zoals herinneringen, een lach of een traan. Het gaat niet om een eenzijdig optreden, maar om echte interactie tussen muzikant en patiënt.

Populaire muziek

In Noord-Brabant is de muziek van Guus Meeuwis, zoals 'Brabant' en 'Geef mij je angst', het meest geliefd. Landelijk wordt "Roller Coaster" van Danny Vera vaak aangevraagd. Vera zegt vereerd te zijn dat zijn nummer zoveel troost kan bieden. Ook nummers van Adele ("Make You Feel My Love") en de Beatles ("Here Comes the Sun") zijn populair.

Muziek op andere afdelingen

Dankzij Stichting Leyefonds worden de muziekinteracties op de IC tot 2027 bekostigd. Met steun van Stichting Vrienden van het JBZ is MuzIC nu ook actief op andere afdelingen, zoals revalidatie, oncologie en de kinderafdeling. Het JBZ is het eerste ziekenhuis waar MuzIC naast de IC op dertien andere afdelingen speelt.

Samenwerking met MuzIC

Alle MuzIC-muzikanten zijn professioneel en getraind in het werken met ernstig zieke IC-patiënten. Ze streven ernaar de impact van een IC-opname voor patiënten en hun naasten te verzachten.