Lokale ondernemers in positie gebracht voor inkopen gemeente Waalwijk

24 sep , 15:29 Nieuws
luchtfoto
Op dinsdag 17 september jongstleden heeft de Gemeenteraad van Waalwijk het nieuwe Inkoopbeleid goedgekeurd. Dit beleid is van groot belang voor lokale ondernemers, mede door de aanvullende voorstellen die door verschillende partijen, waaronder Lokaal Belang, zijn ingebracht en aangenomen.

Roulatie van kleine leveranciers

Een belangrijk voorstel dat is ingediend door SGP, samen met Lokaal Belang, beoogt meer kansen voor lokale kleine ondernemers. Het idee is dat de gemeente elk jaar 25 nieuwe lokale ondernemers de mogelijkheid moet bieden om te leveren aan de gemeente. Dit zorgt voor een eerlijke roulatie en vergroot de kansen voor startende en kleinere bedrijven in Waalwijk.

Transparantie bij offerteaanvragen

Lokaal Belang heeft daarnaast samen met SGP en Samen Waalwijk een voorstel ingediend om meer transparantie te creëren rondom onderhandse aanbestedingen. Voortaan zal de gemeente haar meervoudig onderhandse offerteaanvragen actief publiceren op de gemeentelijke website. Bovendien wordt er een maandelijkse nieuwsbrief verstuurd waarin aankomende offerteaanvragen worden aangekondigd. Hiermee krijgen lokale ondernemers tijdig inzicht in toekomstige aanbestedingen en meer kansen om mee te dingen naar gemeentelijke opdrachten.

Een beursplein voor lokale ondernemers

Ook is er een voorstel van Lokaal Belang aangenomen om een beursplein te organiseren. Dit initiatief biedt lokale ondernemers een laagdrempelige manier om in contact te komen met vakinhoudelijke ambtenaren. Op deze manier kunnen ondernemers hun diensten en producten presenteren en kennis opdoen over de ontwikkelingen binnen de gemeente. Het beursplein wordt komend jaar voor het eerst georganiseerd, en afhankelijk van het succes zal het mogelijk herhaald worden. Lokale ondernemersverenigingen zoals Spitz, WBP, VOSC, ICW en VNO-NCW Waalwijk worden betrokken bij de organisatie.

Duurzaamheid en CO2-uitstoot

Tot slot heeft de VVD een aanvullend voorstel gedaan om samen met lokale ondernemers te werken aan realistische duurzaamheidseisen. Hierbij wordt de weging van CO2-uitstoot meer prioriteit gegeven. Lokaal Belang heeft ook dit voorstel ondersteund.
Alle voorstellen zijn aangenomen, wat betekent dat er in de komende jaren een meer inclusieve en toegankelijke gemeentelijke inkoopstrategie komt. Lokaal Belang bedankt alle ondernemers en ondernemersverenigingen die hebben gereageerd op hun oproep voor input.
Met deze aanpassingen verwacht Lokaal Belang dat lokale ondernemers nu optimaal in positie zijn gebracht om succesvol in te spelen op gemeentelijke opdrachten.