Evenwichtspatiënt ziet vaak meerdere artsen voor een juiste diagnose

15 sep , 18:49 Nieuws
hoofdpijn
Mensen met een evenwichtsaandoening gebruiken meestal het woord ‘duizelig’ om hun klachten te beschrijven en weten vaak niet waar ze terecht kunnen.
Een goede diagnose vraagt tijd en expertise en juist duizeligheid is voor zorgverleners vaak nog een onontgonnen gebied. En dat terwijl 1 op de 5 mensen hiermee te maken krijgt. En de klachten – aanvallen van draaiduizeligheid, misselijkheid, oorsuizen, visuele overprikkeling, vallen - zeer beperkend zijn. Patiëntenorganisatie Hoormij∙NVVS zet alles op alles voor meer licht op duizeligheid en evenwicht.
Hoe leer je er mee omgaan zolang er geen medicijn beschikbaar is? Wat kan wel? Hoormij∙NVVS vraagt aandacht voor (h)erkenning van zowel de symptomen als de gevolgen van evenwichtsaandoeningen. En biedt handvatten voor het stellen van de juiste diagnose.

Van het kastje naar de muur

Te lang zijn duizeligheidsklachten weggewuifd met ‘het gaat wel weer over’, ‘misschien is het psychisch’ of ‘leer er maar mee leven’. Gelukkig is er een kentering. Voorwaarde is wel dat het probleem wordt (h)erkend. En voor die bewustwordingsslag is nog een wereld te winnen. Patiënten worden van het kastje naar de muur gestuurd. Niet iedere huisarts verwijst door voor het stellen van een diagnose en/of het verkrijgen van een behandeling. Of er is wél een verwijzing, maar naar een KNO-arts of neuroloog die niet in evenwicht gespecialiseerd is. Zelfs als patiënten hun best doen om hun klachten zo goed mogelijk te beschrijven, komt het vaak voor dat het leidt tot een misdiagnose. Ook kan er sprake zijn van meer dan één diagnose tegelijk of is het mogelijk er in de loop van de tijd een andere evenwichtsaandoening bij te krijgen, die lijkt op de eerste, maar een andere behandeling vereist. Het is niet eenvoudig.
Het is opvallend dat duizeligheidsklachten zoveel voorkomen, maar duizeligheid – van de opleiding geneeskunde tot medisch specialistische vervolgopleidingen – zo weinig aandacht krijgt. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde patiënt met PPPD – bijvoorbeeld - maar liefst zes artsen ziet voordat de juiste diagnose wordt gesteld. En dan zijn er vaak al drie behandelingen geprobeerd. Dat moet efficiënter en beter kunnen.

So Stoned

De commissie Duizeligheid & Evenwicht van Hoormij∙NVVS promoot de So Stoned vragenlijst. Hiermee kan de patiënt zelf nauwkeurig de duizeligheids- en evenwichtsklachten in kaart brengen. Een passende behandeling is hiermee een stapje dichterbij en daarmee is er zicht op een verbeterd functioneren in het dagelijks leven.

Maak evenwicht zichtbaar

Hoormij∙NVVS vraagt tijdens de internationale Balance Awareness Week (BAW) van 15-21 september 2024 aandacht voor (h)erkenning van zowel de symptomen als de gevolgen van duizeligheid en evenwichtsaandoeningen.
KLIK HIER voor meer info!