Nieuw boek Waalwijkse schrijver Kees Uittenhout

Foto: Kees Uittenhout

Afgelopen zaterdag is in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem het nieuwste (en vierde) boek van de Waalwijkse schrijver Kees Uittenhout officieel ten doop gehouden.

Het heet KAF en gaat over de verbeten en bloedige strijd die de de veldarbeiders in het brandpunt van de industriƫle revolutie voerden tegen de invoering van de stoommachines in de landbouw. Deze ontwikkeling maakte honderdduizenden van hen werkloos en leidde tot een dramatische urbanisatie met alle ellende van dien, zoals kinderarbeid, drankmisbruik en ziektes.

De schrijver kruipt in de huid van Bern Roffels, de jongeman die de getroffen arbeiders in de hoedanigheid van Kapitein Swing leidde in een opstand tegen de landeigenaren en pachtboeren, waarbij de rebellen met zwart gemaakte gezichten aanvallen uitvoerden op pachtboerderijen, hun schuren openbraken, de stoomdorsmachines met mokers en smidshamers in puin sloegen en daarna de brand staken in schuren en hooimijten. De koning zag zich genoodzaakt het leger in te zetten om de fanatieke rebellen met harde hand te lijf te gaan. De rebellie werd neergeslagen, maar de prijs die de opstandelingen betaalden was enorm. Het boek ligt vanaf nu in de boekhandel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen