RKC Waalwijk gaat met doelpuntloos gelijkspel richting Deventer

RKC Waalwijk heeft het eerste duel van het tweeluik tegen Go Ahead Eagles met 0-0 gelijkgespeeld. Een enerverende eerste helft zou opgevolgd worden met een uitgeblust tweede bedrijf. Aanstaande dinsdag zal dé beslissing vallen of RKC gaat promoveren naar de Eredivisie.

RKC begon met twee wijzigingen in haar basis ten opzichte van de halve finale in Rotterdam. In dit duel werd Stijn Spierings de rode kaart getoond door scheidsrechter Van de Graaf. Hij werd op het middenveld vervangen door Sylla Sow. Daarnaast kwam Mario Bilate niet ongeschonden uit de strijd. Zijn positie in de spits werd ingenomen door Darren Maatsen.

In een volgepakt Mandemakers Stadion maakte RKC zich op voor de eerste wedstrijd van de finale van de Play-Offs voor promotie naar de Eredivisie. Na drie minuten werd de thuisploeg voor het eerst goed gevaarlijk. Na een individuele actie van Emil Hansson gaf hij een prima voorzet, maar Dylan Seys kwam een teenlengte te kort om de bal achter Hobie Verhulst te werken.

De thuisploeg had het overwicht in de eerste helft. Toch wist RKC de meeste serieuze kansen te creëren. Zo was het Darren Maatsen die na een kleine twintig minuten gevaarlijk werd vanaf de linkerkant van de zestien. Na het passeren van twee Eagles-verdedigers schoot de spits hard op doel, maar wist Verhulst zijn inzet met de vuisten te keren.

Na een half uur kreeg RKC de smaak goed te pakken. Allereerst werd Paul Quasten gevaarlijk met een harde pegel van afstand die op de lat uiteen spatte. Twee keer binnen een minuut leek Darren Maatsen vervolgens de Geelblauwen op voorsprong te brengen. Na een diepe bal van Gaari was de spits Verhulst al gepasseerd, maar zijn inzet zou nog van de lijn worden gehaald. Bij de volgende actie lag de bal wel in het net, maar Maatsen ontving de bal in buitenspelpositie. Hierdoor bleef het doelpuntloos in de eerste 45 minuten gingen de teams doelpuntloos de rust in.

In de beginfase van de tweede helft lag het duel in meer in evenwicht. Beide ploegen probeerden combinerend de tegenstander de wil op te leggen. Er werd door beide ploegen weinig ruimte gevonden achter de laatste. Door dit spelbeeld werden er minder kansen gecreëerd dan in de eerste helft. Zo was een steekpass van Thomas Verheydt op Paco van Moorsel het gevaarlijkste moment in het eerste kwartier, maar Etienne Vaessen was alert en wist bal tijdig te onderscheppen.

De wedstrijd kabbelde voort en waar de eerste helft nog bol stond van hoogtepunten, was het in de tweede helft een stuk matiger. De bezoekers stonden hoger dan in de eerste helft, maar wist weinig gevaar te stichten. Op het middenveld probeerde Fred Grim met Kevin Vermeulen nieuw elan in de ploeg te brengen. Sylla Sow moest plaats maken en even later werd ook Daan Rienstra vervangen door spits Roland Bergkamp.

De wedstrijd liep richting het einde en de eerste ronde van de finale kende een tweede helft zonder sensatie. De brilstand zou dan ook een logische uitslag zijn. Toch kreeg RKC in de slotminuten nog een grote kans om de overwinning over de streep te trekken. Na een fabuleuze actie van Darren Maatsen gaf hij de bal strak voor. Bij de tweede paal wist Kevin Vermeulen de bal niet goed te raken, waardoor zijn inzet over zou caramboleren.

Zo ligt alles nog volledig open voor de tweede wedstrijd. RKC dankt haar supporters voor de opkomst van vandaag. Op naar dinsdag wanneer de allesbeslissende wedstrijd wordt gespeeld, waarin de finale zal worden beslist.