Waalwijk Kansrijk van start om armoede te bestrijden en gelijke kansen te bevorderen

17 okt , 15:07 Nieuws
waalwijk kansrijk
Rolf Balkenende
WAALWIJK - Vandaag is het startsein gegeven voor Waalwijk Kansrijk, een nieuw samenwerkingsinitiatief gericht op het voorkomen en bestrijden van armoede in Waalwijk. Armoede raakt niet alleen de financiële stabiliteit, maar ook de gezondheid, sociale contacten en toekomstperspectieven. Met Waalwijk Kansrijk slaan lokale organisaties de handen ineen om kwetsbare inwoners te ondersteunen en gelijke kansen te bieden.

De invloed van armoede

Armoede kan iedereen overkomen. Het gaat niet alleen om een gebrek aan geld, maar ook om gezondheidsproblemen, eenzaamheid en ongelijke kansen. Bovendien kan het leven in schaarste leiden tot slechtere cognitieve processen, waardoor het moeilijker wordt om prioriteiten te stellen en vooruit te plannen. In Waalwijk leeft een significant aantal huishoudens met een inkomen onder 120% van het wettelijk sociaal minimum, waaronder veel gezinnen met kinderen en ouderen.

Samen sterker: pijlers van Waalwijk Kansrijk

Waalwijk Kansrijk richt zich op drie pijlers om de inwoners van Waalwijk te ondersteunen:
1. Taboe doorbreken – Armoede bespreekbaar maken en het stigma wegnemen, zodat mensen zich gesteund voelen om hulp te zoeken.
2. Gelijke kansen – Iedereen, ongeacht achtergrond of omstandigheden, verdient dezelfde kansen op een gezonde en succesvolle toekomst.
3. Elkaar kennen en gekend worden – Samenwerken en elkaar versterken door kennis te delen en elkaar te vinden.

Ondertekening van samenwerkingsakkoord

Op 17 oktober werd het samenwerkingsakkoord van Waalwijk Kansrijk officieel ondertekend. Dit akkoord benadrukt de kracht van samenwerking en het belang van het bieden van gelijke kansen aan alle inwoners van Waalwijk. Met een jaarlijks werkbudget, beschikbaar gesteld door de gemeente Waalwijk, zullen de deelnemende partijen werken aan duurzame oplossingen voor armoede en uitsluiting.

Een gezamenlijke aanpak

Het netwerk van Waalwijk Kansrijk blijft groeien en ontwikkelen. Door middel van regelmatige bijeenkomsten en een dynamisch netwerk zetten we ons gezamenlijk in voor een inclusieve samenleving waar iedereen kan meedoen.