Lezing Heemkundekring Op 't Goede Spoor: 'Moedige mensen in oorlogstijd'

20 sep , 10:54 Nieuws
lezing over moedige mensen in oorlogstijd 768x384
SPRANG-CAPELLE Op donderdag 10 oktober 2024 om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) organiseert Heemkundekring Op ’t Goede Spoor uit Waspik een bijzondere lezing: 'Moedige mensen in oorlogstijd – zij die niet toekeken'. De lezing wordt gehouden in Sociaal Cultureel Centrum Den Bolder, Schoolstraat 19, Waspik.
Fragment uit een gedicht van een anonieme schrijver: 'Niet de Goliaths en de rijken tellen in ons leven voor zes, maar de fermen, die niet wijken, hebben vroeg of laat succes'.
Piet Pruijssers, voormalig voorzitter van de Heemkundevereniging Sprang-Capelle en auteur van boeken over de oorlogsgeschiedenis van Waalwijk en Sprang-Capelle, zal in woord en beeld vertellen over een minder bekende geschiedenis uit Midden-Brabant. Hij is tevens rondleider en vrijwilliger bij Nationaal Monument Kamp Vught.
De Groep André, een belangrijke verzetsgroep in Zuid-Nederland, stond centraal tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd gevormd door moedige mensen uit onder andere Sprang-Capelle en Waalwijk. Pruijssers neemt u mee in hun verhalen van heldendom en opoffering, met originele beelden uit die tijd.

Onderwerpen die aan bod komen

  • Hulp aan onderduikers, Joden, piloten en studenten
  • De Biesbosch-crossings en sabotageacties
  • Overvallen op distributiekantoren en hulpverlening
  • De overval op gemeentehuizen en smokkelroutes naar België
  • De strijd en samenwerking tussen verzetsgroepen, waaronder conflicten veroorzaakt door een eigenzinnige dominee
  • Verhalen van gewone mensen die door moed en naastenliefde ingrepen tegen onrecht
Er worden ook aangrijpende persoonlijke verhalen verteld, zoals dat van een jonge huisarts die tientallen Joodse onderduikers hielp en wiens daden pas vele jaren na de oorlog bekend werden. Of het verhaal van een onderduikgever die, na verraad en gevangenschap in diverse concentratiekampen, de oorlog overleefde. Helaas gold dit niet voor het Joodse echtpaar dat hij had ondergebracht.

Toegang

Niet-leden zijn van harte welkom voor deze lezing. Voor hen bedraagt de entree € 3,50.
Wij kijken ernaar uit om u te mogen begroeten voor deze boeiende en indrukwekkende lezing!
Bestuur Heemkundekring “Op ’t Goede Spoor” Waspik