Klok dit weekend een uur terug!

24 okt , 21:49 Nieuws
wintertijd 715x408 915x518 1
© Pixabay
In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober schakelen we over op de wintertijd. Dit betekent dat de klok om 03.00 uur een uur wordt teruggezet naar 02.00 uur, waardoor het ’s avonds eerder donker wordt.
Dit jaarlijkse gebruik, dat in veel landen wordt gevolgd, is oorspronkelijk ingevoerd om energie te besparen door beter gebruik te maken van het natuurlijke daglicht. Hoewel veel moderne apparaten automatisch de tijd aanpassen, is het een goed moment om je analoge klokken en horloges handmatig bij te stellen.

Aanpassing aan kortere dagen

De overgang naar de wintertijd gaat gepaard met kortere dagen en langere nachten, wat invloed kan hebben op ons dagelijkse ritme en humeur. Om de overgang makkelijker te maken, is het verstandig je slaapritme aan te passen, 's ochtends extra daglicht op te zoeken en alvast te genieten van de knusheid van het naderende winterseizoen.

Traditie en voortdurende discussie

Het verzetten van de klok voor de wintertijd is een traditie die in veel landen leeft, maar die de laatste jaren steeds meer ter discussie staat. Velen vragen zich af of het nog steeds tot energiebesparing leidt, en er zijn zelfs regio’s die overwegen om de wintertijd helemaal af te schaffen. Toch blijft het een jaarlijks terugkerend moment dat ons eraan herinnert dat de winter nadert. Het biedt bovendien een mooie gelegenheid om ons huis en onze routines winterklaar te maken.
Op zondag 31 maart 2025 schakelen we weer over op de zomertijd.