Erin van Hulten nieuwe koning Gilde St. Crispinus & Crispinianus van Besoijen

Foto: Gilde Besoyen

WAALWIJK – Op 2e Paasdag heeft bij het gilde St. Crispinus & Crispinianus van Besoijen de wedstrijd om het koningsschieten plaatsgevonden. Volgens traditie heeft het gilde met tromgeroffel en zwaaiende vendels de oude Koning, Anton Hamers, thuis opgehaald en hem een vendelgroet gebracht. Daarna is het gilde naar het gildeterrein gegaan.

Hier stonden de beschermvrouwe, burgemeester Ausems en gildeheer, pastoor Verbraeken, gereed om samen met de gildebroeders, in optocht, 3 maal om de schietbomen te trekken. Hierna zijn de schietbomen door de beschermvrouwe en gildeheer bevrijd. Nadat deze traditionele handelingen zijn verricht heeft de oude koning zijn koningszilver afgelegd en een zilveren koningsschild aan het gilde overhandigd voor de periode waarin hij koning is geweest.

Na het uitbrengen van een toast is de wedstrijd om het koningsschieten gestart met het schieten op “de wip”. Bij het schieten op “de wip” wordt er met een kaliber .22 geweer op een hoogte van 16 meter geschoten. Op een drietal, verticaal opgestelde, buisjes, ligt een stalen een stalen dop, “de wip”, die even groot of net iets groter is dan het buisje. De wip blijft netjes op zijn plaats liggen omdat er onder aan de wip een rand zit die precies in het buisje past. Aan de onderzijde van de wip is een koord bevestigd, wat door het buisje naar beneden hangt. Je probeert de wip er af te schieten. Als dat lukt trek je aan het koord en het doelwit “wipt” terug naar zijn plaats.

Onder prachtige weersomstandigheden, een behoorlijke belangstelling en na een spannende strijd was het Erin van Hulten welke de meeste “wippen’ raak heeft geschoten. Nadat de nieuwe koning is gefeliciteerd is bij hem het koningszilver omgehangen wat hij de komende twee jaar draagt als het gilde naar buiten treedt. Na afloop van het koningsschieten is het gilde naar de gildekamer in bistro De Huiskamer gegaan waar hij een vendelgroet in ontvangst heeft genomen. Hierna hebben de gildebroeders, samen met de nieuwe koning, nog een gezellig samenzijn in de gildekamer gehad.

Belangstellenden zijn van harte welkom bij het gilde

Belangstellenden welke zijn geïnteresseerd in de activiteiten van het gilde zijn van harte welkom. Naast het schieten op de wip houdt het gilde zich onder andere bezig met luchtgeweerschieten, tamboeren en vendelen. Het gilde is een laagdrempelige vereniging waarbij de leden een afspiegeling vormen van de inwoners van de gemeente Waalwijk. Bij het gilde zijn gezelligheid en de onderlinge band minstens zo belangrijk als het beoefen van de wedstrijddisciplines. De gildebroeders zijn ieder zondag vanaf 11.00 uur aanwezig op het terrein van het gilde wat is gelegen aan de Industrieweg 94 (achter Plastica Plaat) in Waalwijk. Verdere informatie over het gilde kunt u vinden op www.gildebesoijen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen