Prinses Laurentien doet Waalwijk aan voor programma Taalschatten

WAALWIJK – ‘Meer aandacht voor taal in de eerste levensjaren. Zodat elk kind met het juiste taalniveau naar de basisschool kan’. Dat is de boodschap van Prinses Laurentien.

Op woensdag 20 april was Prinses Laurentien te gast in Theater de Leest in Waalwijk. Daar ging zij tijdens de eerste ‘Taalschatten conferentie’ in gesprek met ouders en professionals over het ontwikkelen van taal bij kinderen van 0 tot 4 jaar. Ook was er tijdens deze conferentie een informatiemarkt over taalontwikkeling.

Taalschatten

In september 2021 is het programma Taalschatten van start gegaan, op initiatief van prinses Laurentien. De missie hiervan is dat alle 170.000 kinderen die jaarlijks in Nederland worden geboren, met een voldoende taalniveau aan de basisschool kunnen beginnen. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Zo’n 1 op de 4 á 5 kinderen begint namelijk aan de basisschool met een taalachterstand. Dat wil Taalschatten veranderen. Onder andere door het organiseren van ‘Taalschatten conferenties’. Vanuit het programma Waalwijk Taalrijk is gemeente Waalwijk aangesloten bij Taalschatten, als pilot gemeente samen met Gemeente Zaanstad. Waalwijk Taalrijk is mede organisator van de eerste Taalschatten conferentie van 20 april in De Leest.

Rol ouders

Voor een goed taalniveau op 4-jarige leeftijd, is het ontwikkelen van taal in de eerste levensjaren van cruciaal belang. En die begint al tijdens de zwangerschap. Lang voordat een kind zelf begint te praten, is de taalontwikkeling in volle gang. Ouders spelen daarin een belangrijke rol. Veel ouders weten alleen niet dat zij – door simpelweg met hun kind te praten in die eerste jaren – écht het verschil kunnen maken. Maar hoe doe je dat dan, praten met je jonge kind of (ongeboren) baby? Tilburg University heeft voor Taalschatten een lijst met tips gemaakt. Over die tips ging Prinses Laurentien woensdag in gesprek met ouders, professionals en vrijwilligers.

Waalwijk Taalrijk

Waalwijk Taalrijk is een initiatief van de gemeente Waalwijk. Hierin werken kinderopvangorganisaties, welzijnsorganisatie, scholen, de bibliotheek, GGD en andere betrokken partners samen aan taalontwikkeling, leesplezier en partnerschap met ouders. Tijdens de Taalschatten conferentie was er ook een informatiemarkt met Taalschatten en verschillende Waalwijk Taalrijk activiteiten voor jonge kinderen en hun ouders, zoals Boekstart, De Verteltas en de aanpak Thuis in Taal. De gemeente is trots om de boodschap Taalschatten uit te dragen door Waalwijk Taalrijk. Want de gemeente Waalwijk wil blijven (samen)werken aan het vergroten van een functioneel geletterde samenleving.

Meer weten?

Taalschatten is een initiatief van prinses Laurentien, de Number 5 Foundation, in samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven en Tilburg University. Het wordt mede mogelijk gemaakt door het programma Kansrijke Start van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Bernard van Leer Foundation.

Meer weten over Taalschatten, of wil je bijdragen aan de missie? Kijk dan op www.taalschatten.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen