Fietsroute langs monumenten WOII in gemeente Waalwijk

V.l.n.r. Theo van Bracht, Wim Smits, John van den Hoven en Bea de Jongste.
V.l.n.r. Theo van Bracht, Wim Smits, John van den Hoven en Bea de Jongste.
Foto: Jans Stads / Pix4Profs

WAALWIJK – Op zaterdag 5 september nam John van den Hoven, wethouder Sport en Cultuur van gemeente Waalwijk het eerste exemplaar van een bijzonder fietsrouteboekje in ontvangst. De route voert langs 22 plaatsen in de gemeente Waalwijk die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Het boekje geeft tekst en uitleg bij iedere gedenkplaats.

Op Bevrijdingsdag 2019 deed burgemeester Kleijngeld de oproep om een bijdrage te leveren aan de herdenking van 75 jaar Bevrijding Waalwijk. Bij Wim Smits (werkzaam bij ContourdeTwern) wakkerde de oproep het idee aan om een route uit te stippelen langs de monumenten, beelden, plaquettes en gedenkplaatsen die in Waalwijk, Sprang-Capelle en Waspik herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. In Theo van Bracht (stichting Wandelpark Waalwijk) en Bea de Jonge (Lokaal Belang) vond hij twee enthousiaste partners en gedrieën werkten ze het plan uit tot een fietsroute en een fraai boekje met een uitgebreide beschrijving van 22 locaties. Bij de uitwerking ontvingen ze de nodige informatie van de drie heemkundeverenigingen in de gemeente Waalwijk. Door corona ging er helaas een streep door de viering van 75 jaar bevrijding en werd ook de introductie van de fietsroute uitgesteld. Afgelopen zaterdag was het dan toch zover.
Wethouder John van den Hoven nam het eerste exemplaar in ontvangst bij Parkpaviljoen Waalwijk, dat één van de drie startlocaties is. Van den Hoven complimenteerde de initiatiefnemers met het vele werk dat ze verrichtten. “Ik ben erg trots dat deze route is uitgewerkt. Het is een prachtige combinatie van bewegen, cultuur en een belangrijk stukje geschiedenis langs bijzondere plaatsen. De beschrijving is bovendien van toegevoegde waarde. Hopelijk zullen veel inwoners van Waalwijk en ook mensen van buitenaf de fietsroute gaan afleggen.”

Boekje en route ook online

De fietsroute heeft een lengte van ruim 37 kilometer en is eventueel in delen te fietsen. Op de routekaart zijn drie startpunten aangegeven: Parkpaviljoen Waalwijk, Cultureel Centrum Zidewinde in Sprang-Capelle en Sociaal Cultureel Centrum Den Bolder in Waspik. Het routeboekje is gratis verkrijgbaar bij de drie startlocaties, het gemeentehuis, in de bibliotheek en bij de Toeristische Informatiepunten in Waalwijk, Dongen, Kaatsheuvel en Heusden. Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) De Langstraat heeft ervoor gezorgd dat de route ook digitaal te raadplegen is. Aileen Kok, directeur van het RBT: “Hiervoor hebben we een nieuwe online routemodule gelanceerd, die vanaf nu te bereiken is via www.bezoekdelangstraat.nl/routes. De fietsroute is daarmee ook af te leggen met behulp van een smartphone of een fietscomputer via gpx. Ook is op de site een pdf-bestand van de route, inclusief uitgebreide beschrijving en plattegrond te downloaden.”

Op de website www.gowaalwijk.nl is eveneens een link naar de fietsroute te vinden.

Wethouder John van den Hoven en Aileen Kok van Regionaal Bureau voor Toerisme De Langstraat zijn blij met de gedetailleerde fietsroute langs WOII-monumenten in gemeente Waalwijk.
(foto: Jan Stads/Pix4Profs)
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen