Tennisclub RCW behaalt certificaat gezonde sportkantine

Foto: Jan Stads / Pix4Profs

WAALWIJK – Uit handen van Edwin Kleiboer, GO Healthy-regisseur van gemeente Waalwijk ontving tennisvereniging RCW in Waalwijk op zondag 6 september het zilveren vignet ‘Gezonde Sportkantine’. Hiermee staat de teller van gezonde sportkantines in gemeente Waalwijk inmiddels al op zeven, waarbij er nog eens enkele accommodaties werken aan een gezonder aanbod in hun kantine.

Edwin Kleiboer, GO Healthy-regisseur van gemeente Waalwijk en Irene Walk van het landelijke Team:Fit (voorheen bekend onder de naam De Gezonde Sportkantine) begeleidden de vrijwillige beheerders van tennisvereniging RCW. In goed overleg werd het aanbod van gezondere producten verruimd en werd het maken van een gezonde keuze leuker en aantrekkelijker gemaakt. Kleiboer: “Als je lekker hebt gesport, heb je doorgaans wel trek. Vooral na een wedstrijd genieten sporters graag samen na in hun kantine. Steeds meer mensen vinden het belangrijk om op dat moment een bewuste keuze te maken. Geen vette hap, maar een gezond alternatief. Wie werk maakt van een gezonde sportkantine, kan daarvoor een certificaat behalen.” Het certificaat ‘Gezonde Sportkantine’ is er in brons, zilver en goud. RCW behaalde direct zilver. “Om daarvoor in aanmerking te komen wordt het drinken van water gestimuleerd en is het bestaande aanbod in de kantine aangevuld met een aantal gezondere producten. Bitterballen en wijn hoeven dus niet van de kaart”, legt Irene Walk uit. “Wél is het belangrijk dat de gezondere alternatieven prominent worden gepresenteerd. RCW voldoet aan al die richtlijnen. Ze hebben onze adviezen prima opgepikt. Het hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Zo heeft RCW de standaard witte tosti vervangen door een zelfgemaakte volkoren tosti met 30+kaas. Ook staan er een waterkan en tomaatjes op de bar en is de chips vervangen door popcorn.”

Koploper

De uitreiking van het zilveren vignet stond aanvankelijk gepland in maart, maar corona zorgde voor uitstel. Het RCW Open Toernooi dat zondag plaatsvond, was een mooie gelegenheid om het alsnog officieel uit te reiken. Edwin Kleiboer complimenteerde de vrijwilligers die werk maakten van een gezonder aanbod en gaf aan dat RCW daarmee vooroploopt binnen de gemeente Waalwijk. “In Waalwijk zijn we op de goede weg. Er zijn inmiddels zeven sportaccommodaties die een vignet gezonde sportkantine hebben behaald. Naast RCW zijn dat Zwembad Olympia, Sporthal De Slagen, Sporthal De Zeine, Sporthal Waspik en Paardensportvereniging De Paardenvriend, die vorig jaar zelfs als eerste goud behaalde. Momenteel begeleiden we nog eens enkele organisaties die dat certificaat binnenkort ook willen behalen of hun zilveren vignet willen upgraden naar goud. Ook al heeft corona tot vertraging geleid, ook sportkantines waren lange tijd gesloten, landelijk gezien behoren we tot de best ‘scorende’ gemeenten. Toch leunen we niet voorover, integendeel. Waalwijk telt immers héél veel sportaccommodaties, dus er is nog genoeg werk aan de winkel. Ik hoop dat RCW een voorbeeld is voor nog meer sportverenigingen om voor de gezondere sportomgeving te gaan. Uiteraard wordt iedereen hierbij ondersteund vanuit GO Waalwijk, het platform voor onder meer sport en gezondheid.”

Wilt u bij uw vereniging ook een gezondere sportkantine? Kunt u wel wat inspiratie gebruiken? Neem contact op met Edwin Kleiboer, GO Healthy-regisseur bij de gemeente Waalwijk: [email protected].

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden