Even een rondje zwemmen van 2,5 kilometer

Een oranje stipje midden op de recreatieplas bij Hof van Capelle in Sprang-Capelle. Het beweegt opmerkelijk genoeg tegen de wind in. Wat dichterbij wordt het duidelijk: het is een voortploeterende zwemmer die een kleine boei voorttrekt en af en toe even stopt.

Bij het publieke strandje vooraan de plas ontmoeten we elkaar. Koen Laurijsen (48) uit Dongen heeft juist zijn wetsuit uitgedaan en is zich aan het afdrogen. “Als je even wacht, komt mijn vrouw Ilse zo ook terug”, zegt hij. “Ik zwem hier gemiddeld twee keer per week, maar mijn vrouw is hier vaker, die wil nog wereldkampioen worden”, lacht Koen. “Ze zwemt mij er in ieder geval helemaal uit.”

Echtgenote Ilse (49) stapt monter het water uit. Ze is een liefhebber van het zwemmen van lange afstanden, vroeger in wedstrijdverband. Ondanks het afgelasten van zwemevenementen in verband met het coronavirus wil Ilse graag in conditie blijven. “Vorig jaar heb ik in het kielzog van Maarten van der Weijden in elf steden een stuk van diens elfstedentocht meegezwommen om geld in te zamelen voor kankeronderzoek.”

De trainingsmogelijkheden indoor zijn beperkt nu het zwembad De Warande in Oosterhout dicht is vanwege corona. “We hebben dit zwemplekje drie jaar geleden ontdekt. Het is hier altijd rustig, een pareltje in de regio”, zegt Koen. Ilse vult aan: “Ik kan precies een rondje van 2,5 kilometer zwemmen. Je moet alleen oppassen als er zwanen in de buurt zijn, daar ga ik met een wijde bocht omheen.”

De zwemmers gaan nooit op weg zonder een opblaasboei, die ze aan een lijntje met zich mee trekken. Daar worden persoonlijke spullen in opgeborgen en mocht de zwemmer onverhoopt kramp krijgen, dan biedt de boei voldoende drijfvermogen.

Tekst & foto’s: Rens Groenendijk www.rensgroenendijk.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen