Vanaf januari snoeiwerkzaamheden aan elzensingels in gedeelte Westelijke Langstraat

Elzensingel
Elzensingel
Foto: brabantslandschap.nl

Begin januari 2020 start een aannemer in opdracht van Staatsbosbeheer met snoeiwerkzaamheden aan elzensingels langs sloten in een gedeelte van de Westelijke Langstraat in Waalwijk.

Het gaat om reguliere onderhoudswerkzaamheden in het kader van Natura-2000. De werkzaamheden zijn erop gericht de natuur verder te ontwikkelen en bijbehorende karakteristieke plant- en diersoorten te bevorderen, waaronder de beschermde grote modderkruiper. De werkzaamheden worden tussen januari 2020 en 15 maart 2020 uitgevoerd. Het verkeer en wandelaars ondervinden nagenoeg geen hinder van de werkzaamheden.

Grote modderkruiper

De elzensingels langs diverse sloten aan de Kruisvaart, Koesteeg en Winterdijk worden gefaseerd gesnoeid. De afgezette elzen worden in stukjes gehakt (gechipt) en vervolgens naar de energiecentrale gebracht om verstookt te worden voor het opwekken van groene stroom. De zaagwerkzaamheden moeten voor 15 maart 2020 klaar zijn in verband met het aankomende broedseizoen. Het snoeien is nodig om vanaf 15 augustus 2020 de sloten langs de elzensingels te kunnen uitmaaien. De Westelijke Langstraat is één van onze meest unieke natuurgebieden in de provincie Noord – Brabant en herbergt een grote biodiversiteit. Door de overgang van zand naar klei in de grondlagen komt er veel grondwater (kwelwater) naar boven. Dat zorgt voor de aanwezigheid van unieke waterplantensoorten als krabbenscheer, en diersoorten zoals de grote modderkruiper. Een uitgemaaide sloot zorgt voor een betere leefomgeving voor deze diersoort.

Slagenlandschap

De Westelijke Langstraat is het laatste restant van het slagenlandschap van de Langstraat zoals het er vroeger uitzag. Het slagenlandschap bestaat uit lange sloten omgeven door elzensingels waartussen percelen grasland liggen, de zogenaamde slagen. De elzen werden geplant langs de oevers van de sloot om deze in stand te houden. De elzen werden vroeger van oudsher afgezet als hakhout en de sloten werden daarna geschoond. De snoeiwerkzaamheden dragen behalve aan het creëren van een goede leefomgeving voor onder meer de modderkruiper ook bij aan het in stand houden van het slagenlandschap.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen