Minder dumpafval bij Beschermde Berm

Foto: Gemeente Waalwijk

WAALWIJK – Hoe pakt de gemeente Waalwijk het dumpen van afval in het buitengebied aan? Als gemeente riepen zij groenstroken langs de weg uit tot Beschermde Berm. Zo veranderden afgelegen stukken in beschermd natuurgebied. En die aanpak blijkt te werken.

Wat heeft de gemeente Waalwijk gedaan?

Drie bekende dumpplekken werden eind 2023 uitgeroepen tot Beschermde Berm. Het gaat om de Nederveenweg, Mannenbeemdweg en Labbegats Vaartweg. Allemaal liggen ze in het buitengebied tussen Waalwijk en Sprang-Capelle. Voorbijgangers zien hier nu een bermbord dat doet denken aan de beschermende status van het werelderfgoed. Hier dump je toch niet zomaar je afval?

Wat zijn de resultaten?

En dat zagen ze terug op de plekken zelf. Vooral bij de Nederveenweg is de Beschermde Berm een succes. Maar liefst 76% minder afval na plaatsing van het bord. Bij de Mannenbeemdweg lag al weinig afval op het moment dat het bord werd geplaatst. Ze zien ook hier een afname, maar minder groot. Bij de Labbegats Vaartweg ligt het anders. Hier zagen ze een lichte stijging nadat het bord werd vernield. Daarvoor was het al meerdere keren uit de grond getrokken.

Hoe hebben ze gemeten?

Bij elke Beschermde Berm-plek heeft het bureau Fama Volat drie metingen uitgevoerd. De eerste voordat het bord werd geplaatst. De tweede bij het moment van plaatsing en de derde nadat het bord er een tijdje stond. Tussen elke meting zaten 14 dagen. Zo konden ze goed het effect meten van de Beschermde Berm.

Hoe gaat het nu verder?

De twee overgebleven borden blijven staan. En samen met de aannemers van de gemeente Waalwijk gaan ze kijken of ze de Beschermde Berm kunnen uitbreiden. Zo wordt steeds meer berm weer leefgebied van planten en dieren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen