Lezing over de Sint-Jan: het verhaal achter een iconisch kerkgebouw

03 feb , 9:39 Nieuws
jan van oudheusden bij de st jan
© J. van Oudheusden
Jan van Oudheusden bij de St. Jan

WAALWIJK - Op uitnodiging van Heemkundekring De Erstelinghe geeft dr. Jan L.G. van Oudheusden op maandag 10 februari 2025, aanvang 20.00 uur, een lezing over de honderdjarige Sint-Jan. De bijeenkomst vindt plaats in Wijkcentrum BaLaDe te Waalwijk.

100 jaar Sint Jan

Al honderd jaar markeren de toren en koepels van de Sint-Jan het silhouet van Waalwijk. Niet alle Waalwijkers beseffen dat deze kerk een uniek bouwwerk is. De Sint-Jan, met zijn oosterse uitstraling, is de grootste neo-Byzantijnse kerk van Nederland. Dit jaar viert het gebouw zijn honderdjarig bestaan, wat de aanleiding was voor het schrijven van het boek Koepels uit elkaar geboren. Dit werk beschrijft niet alleen de constructie en decoratie van de Sint-Jan, maar ook de generaties die dit kerkgebouw tot leven brachten: de katholieke geloofsgemeenschap van Waalwijk-centrum in tijden van bloei en verval.

Het markante, exotische bouwwerk herbergt kostbare decoraties, waaronder de beroemde kruisweg van Charles Eyck en de glas-in-loodramen van Willem Wiegmans. Deze jonge kunstenaars kozen destijds voor moderne uitdrukkingsvormen. Buiten de erediensten trekt de Sint-Jan jaarlijks duizenden bezoekers voor rondleidingen en concerten.

Jan van Oudheusden

De spreker, dr. Jan L.G. van Oudheusden, is historicus en oud-docent aan het Dr. Mollercollege. Hij is auteur van diverse boeken over geschiedenis, waaronder werken over de Verenigde Staten, China, het Midden-Oosten en de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast verzorgt hij regelmatig colleges, lezingen en rondleidingen in onder meer de Sint-Jan, het oude raadhuis en het stadscentrum.

In zijn PowerPointpresentatie op 10 februari zoomt hij in op de inspiratiebronnen, de bouw en de decoraties van de Sint-Jan. Ook belicht hij de glorietijd en het verval van het katholieke parochie- en verenigingsleven, aan de hand van pakkende illustraties.

Toegang

✔ Gratis voor leden van Heemkundekring De Erstelinghe

✔ Niet-leden: € 5,00