Gilde en handboogvereniging presenteren zich tijdens open dag op zondag 2 oktober

Foto: Gilde

WAALWIJK – Op zondag 2 oktober bundelen handboogvereniging Eendragt Maakt Magt (EMM) en het gilde St. Crispinus & Crispinianus van Besoijen de krachten door gezamenlijk een open dag te organiseren. Op deze open dag is een verzameling van cultuur en schietsportelementen te zien van 2 van de oudste verenigingen uit Waalwijk, waarbij door de bezoekers, onder begeleiding, diverse vormen van schietsport kunnen worden beoefend.

Handboogvereniging Eendragt Maakt Magt (E.E.M.)

Eendragt Maakt Magt (E.M.M.) Waalwijk is een handboogschutterij welke is opgericht in 1871. Na tot 2005 thuis te zijn geweest bij café restaurant ’t Vosje en diverse verhuizingen in de periode hierna heeft E.M.M. op 17 juni 2013 haar nieuwe terrein, met daarop een paviljoen met schietbanen, officieel in gebruik genomen. Handboogschieten is een van de oudste takken van de schietsport en tegenwoordig, een voor Nederland succesvol onderdeel, op de Olympische spelen. Daarnaast wint het handboogschieten de laatste tijd aan populariteit door films en series als de Hunger Games en Game of Thrones. Een van de handbogen waarmee bij E.M.M. kan worden geschoten is de Recurveboog, welke bestaat uit een middenstuk, twee afneembare werparmen, een pees, een pijloplegger, een vizier en stabilisatoren. Een andere boog is een Barebow welke in grote lijnen lijkt op de Recurveboog maar dan zonder extra’s als vizier en stabilisatoren. Tijdens een kennismaking met het handboogschieten wordt gebruik gemaakt van deze boog. Als laatste wordt geschoten met een moderne Compoundboog. Dit is een zogenaamde samengestelde boog die werkt met een katrollensysteem. Wanneer de boog op volle treklengte is uitgetrokken kan hiermee tot afstanden van 75 meter zeer nauwkeurig worden geschoten.

Handboogschutters tijdens een training

Gilde St. Crispinus en Crispinianus van Besoijen 

Het gilde St. Crispinus & Crispinianus is een schuttersgilde wat in 1838 is opgericht in de voormalige gemeente Besoijen door schoenfabrikanten, leerlooiers en schoenmakers. Het gilde is vernoemd naar de patroonheiligen St. Crispinus & St. Crispinianus, de beschermers van schoenmakers en leerlooiers. Op dit moment worden, naast dat de tradities vanuit het verleden zoveel mogelijk, op een moderne wijze, in stand worden gehouden, de zondagen waarop de gildebroeders samenkomen doorgebracht met het schieten op “de wip”, het luchtgeweerschieten, kruisboogschieten, biljarten en jeu de boules. Op de open dag zijn ook het koningszilver en diverse andere attributen waaronder het gildevaandel en de gildestandaard te bekijken.

Geweerschieten op “de “wip”
Bij het schieten op de “wip” heeft men boven op een schietboom, op een hoogte van 16 meter, een kogelvanger geplaatst waarin een drietal pijpjes verticaal naast elkaar zijn opgesteld. Op elk pijpje ligt een stalen dop; “de wip”. De wip is even groot of net iets groter dan het pijpje. De wip blijft netjes op zijn plaats liggen omdat er onder aan de wip een rand zit die precies in het pijpje past. Aan de onderkant van de wip is een koord bevestigd, wat door het pijpje naar beneden hangt. Men moet proberen de wip van het pijpje af te schieten. Als dat lukt trek je aan het koord en “de wip” valt terug naar zijn plaats. Het schieten op “de wip” wordt zowel opgelegd als uit de vrije hand beoefend.

Luchtgeweerschieten
Bij het luchtgeweerschieten wordt er op een 10 meter binnenbaan geschoten. Schutters jonger dan 16 jaar en vanaf 65 jaar schieten opgelegd. De overige schutters schieten uit de vrije hand. Iedere schutter schiet op 3 kaarten, met daarop vijf rozen, waarop scores van 0 t/m 10 gehaald kunnen worden. De twee beste kaarten tellen mee voor het resultaat, zodat maximaal 100 punten kunnen worden behaald. Bij de interne competitie wordt er individueel geschoten. In een competitie met andere gilden wordt er zowel individueel als in teams geschoten.

Verhuizing en overige activiteiten
In 2020 is het gilde verhuisd naar een nieuw terrein en paviljoen wat van alle moderne gemakken is voorzien. Naast het schieten op “de wip” en luchtgeweerschieten heeft het gilde de beschikking over een kruisboogboom, een jeu de boules baan en een biljart. Tevens kun je bij het gilde vendelen en tamboeren.

Gratis toegang en deelname open dag

Zowel het gilde als E.M.M. willen graag een ontspannen gemoedelijke sfeer creëren waarin schutters en gildebroeders hun hobby kunnen uitoefenen. Naast dat bij beide verenigingen het wedstrijdelement aanwezig is staat de gezelligheid voorop.

De open dag welke aanvangt om 13.00 uur en duurt tot 16.00 uur vindt plaats aan de Industrieweg 94 in Waalwijk waarbij beide terreinen en verenigingsgebouwen zijn gelegen achter de gebouwen van Plastica Plaat. De toegang en deelname is gratis.

Bij E.M.M. zijn aspirant leden vanaf 10 jaar en bij het gilde vanaf 14 jaar van harte welkom. Kijk voor verdere informatie over beide verenigingen op de facebookpagina’s en www.emmwaalwijk.nl en www.gildebesoijen.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen