RKC Waalwijk wint met 3-0 van NEC en bereikt halve finale play-offs

RKC Waalwijk heeft zich weten te kwalificeren voor de halve finale van de Keuken Kampioen Play-Offs voor promotie/degradatie! Door passie en strijd knokte de ploeg zich terug van een 2-0 achterstand die in Nijmegen werd geleden. Thuis werd het in het eigen Mandemakers Stadion 3-0, waardoor RKC zich op mag maken voor een tweeluik tegen een Eredivisieploeg!

RKC begon met één wijziging in de basis ten opzichte van het heenduel. Melle Meulensteen verving Hans Mulder in de as van de verdediging. Verder bleef de basiself in tact. Tevens keerde Sylla Sow terug in de wedstrijdselectie van Fred Grim.

RKC en NEC begonnen behoudend aan het duel. De kansen waren spaarzaam en het was duidelijk dat beide ploegen vooral in de openingsfase geen averij op wilden lopen. Het eerste wapenfeitje van de wedstrijd kwam op naam van Dylan Seys. Nadat er op de Belg een overtreding werd begaan nam de buitenspeler zelf plaats achter de bal. Mattijs Branderhorst wist de inzet echter klemvast te pakken.

De thuisploeg had het in de openingsfase lastig met het behoudende spel van de Nijmegenaren. Er werd weinig gecreëerd en NEC leek er snel op de counter uit te willen komen. Toch werd het nauwelijks gevaarlijk toen deze ruimte benut zou kunnen worden. Enkel Emil Hansson probeerde na een afgeslagen corner Branderhorst te testen, maar wist het net niet te vinden.

Na een half uur kwam het duel meer op gang. NEC werd allereerst erg gevaarlijk. Daan Rienstra leed balverlies op het middenveld. Daarna werd Jordy Bruin gezocht, maar Etienne Vaessen wist net op tijd zijn doel uit te zijn om een tegendoelpunt te voorkomen. Eén minuut later kreeg Stijn Spierings een opgelegde mogelijkheid op de voorsprong. Hij wist de bal echter niet achter Branderhorst te krijgen. In zijn val nam de Nijmeegse goalie Spierings mee. Dit leverde uiteindelijk een VAR-moment op, maar scheidsrechter Kooij besloot dat het onvoldoende was om de bal op de stip te leggen.

Vijf minuten voor rust wist RKC het duel open te breken. Na een hoge bal van Paul Quasten weet Leroy Labylle de bal niet weg te werken. Seys was alert, haalde hard uit en wist Branderhorst te passeren: 1-0. RKC pakte het initiatief en drukte door. De ploeg van Grim wist bijna de 2-0 voorsprong voor rust te pakken. Een kopbal van Melle Meulensteen kende helaas niet genoeg precisie en zou net naast vliegen. RKC ging hierdoor met een 1-0 voorsprong de rust in.

Na rust gingen de Geelblauwen op zoek naar de tweede Waalwijkse treffer. Een afgeslagen bal belandde voor de voeten van Rienstra. Zijn inzet was hard, maar vloog net over. Ook NEC kreeg een goede kans middels een counter. Mike Ndayishimiye vond Jonathan Okita die hard op doel schoot. Vaessen wist een Nijmeegs doelpunt met een goede reflex te voorkomen, waardoor de voorsprong in stand werd gehouden.

Na een uur spelen kreeg RKC de smaak te pakken. Rienstra wist met een sterk optreden de bal te veroveren. Seys hakte de bal direct terug, waarna Rienstra Mario Bilate zocht. De spits schoot net naast, waardoor de snelle aanval werd niet beloond. Maar RKC drukte door. Juriën Gaari kwam sterk op aan de rechterkant. De voorzet kwam via meerdere spelers bij Spierings terecht die de bal hard en hoog in de korte hoek knalde: 2-0!

De stand was over twee wedstrijden weer gelijk getrokken. Toch proefden de Waalwijkers dat er meer te halen viel. Tien minuten later werd Bilate gevonden aan de rand van het zestienmetergebied en verschalkte Branderhorst voor de derde keer: 3-0!

Er zou een enorme spanning volgen in het Mandemakers Stadion. Het spel golfde op en weer. NEC zocht met lange ballen naar de spitsen om dat ene uitdoelpunt te forceren. RKC bleef echter rustig en bedeesd op zoek gaan naar de mogelijkheden om de nekslag uit te delen. Met Bilate en Gaari was het nog dichtbij met schoten vanaf de rand van de zestien. In de absolute slotfase was ook de ingevallen Darren Maatsen nog enorm gevaarlijk middels een snelle counter.

Uiteindelijk deerde het niet meer toen scheidsrechter Kooij floot voor het eindsignaal. RKC kwalificeert zich met een prachtige prestatie voor de volgende ronde voor de finale van de promotie/degradatie play-offs. Op naar de halve finale! RKC Waalwijk dankt al haar supporters voor haar aanwezigheid en steun!