Nationale Diabetes Challenge in Waalwijk gestart

Foto: ContourdeTwern

Op woensdag 2 mei heeft de wethouder voor Sport en Gezondheid Hans Brekelmans, op de atletiekbaan van ACW’66, het startschot gegeven voor de tweede editie van de Nationale Diabetes Challenge in de gemeente Waalwijk.

Speciaal voor deze gelegenheid was Bas van de Goor, de initiatiefnemer van de Nationale Diabetes Challenge in Nederland en directeur van de gelijknamige Foundation, naar Waalwijk afgereisd om alle deelnemers aan deze Challenge, een hart onder de riem te steken en mee te wandelen met de 5km groep.

Voorafgaand aan de start vertelde Bas van de Goor dat Waalwijk, in twee jaar tijd met ruim 130 deelnemers aan het vertrek, is uitgegroeid tot een van de grotere van de 180 locaties, die in Nederland meedoen aan de Nationale Diabetes Challenge. En zo’n organisatie kan alleen maar door de inzet van heel veel vrijwilligers. Daarom sprak hij een woord van dank uit aan initiatiefneemster Lilianne Kuypers en andere zorgverleners zoals; fysio/ergotherapeuten, praktijkondersteuners, diëtisten, huisartsen, wijkverpleegkundigen en alle vrijwillige wandelcoaches die mogelijk maken dat zoveel mensen een Challenge kunnen aangaan.

Ook Hans Brekelmans was blij verrast door de grote belangstelling, hij ging in op het belang van bewegen en dit niet alleen voor mensen met diabetes. Ook voegde hij de daad bij het woord, niet alleen met de belofte om dit jaar weer mee af te reizen naar de slotdag, om al wandelend de deelnemers te steunen. Maar ook met de toezegging dat de gemeente dit jaar een bijdrage levert, waarmee alle deelnemers die hun Challenge volbrengen, de mogelijkheid wordt geboden om de slotmanifestatie in het Olympisch stadion van Amsterdam bij te wonen.

Wandelen voor een betere gezondheid

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is in eerste instantie opgezet om de gezondheid en kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren. Maar de NDC is ook een open wandelevenement waar mensen die geen diabetes hebben van harte welkom zijn om mee te wandelen. Wandelen is een laagdrempelige sport en het evenement is dusdanig opgezet dat iedereen, die om allerlei redenen nooit die eerste stap heeft kunnen zetten, mee kan doen. Er wordt rekening gehouden met ieders niveau en de intensiteit van de wandelingen wordt langzaam opgebouwd. Daarnaast kom je uit huis, ontmoet je andere mensen. Wandelen is bij uitstek geschikt om nieuwe sociale contacten aan te knopen en je leefwereld te vergroten. Uit onderzoek blijkt dat 92% van de deelnemers aan de Challenge ook daarna blijft wandelen.

Wandelgroep overdag

Dit jaar vertrekt er wekelijks ook een wandelgroep op woensdagmiddag. Deze groep wandelt onder leiding van een enthousiaste vrijwillige wandelcoach en de beweegcoach voor senioren in de gemeente Waalwijk. Doelstelling van deze groep is dat u over enkele maanden een wandeling van 5 km kunt volbrengen in een rustig tempo. De wandelingen worden langzaam opgebouwd in afstand en tempo. Er is nog plaats voor nieuwe deelnemers. U mag altijd ter kennismaking een keer meewandelen. Verzamelen iedere woensdag om 13.15 uur bij het Parkpaviljoen, Grotestraat 154a, Waalwijk.

De Nationale Diabetes Challenge wordt ondersteund door Wandelsportvereniging Waalwijk’82, Atletiekvereniging Waalwijk’66. stichting Parkpaviljoen, de gemeente Waalwijk en de buurtsportcoaches team Waalwijk. Zij stellen accommodatie en materialen beschikbaar en staan gedurende de komende 22 wandelweken de organisatoren met raad en daad bij. Kijk voor meer informatie op www.nationalediabeteschallenge.nl/ndcwaalwijk

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen