RKC in ondertal onderuit tegen titelkandidaat N.E.C.

RKC Waalwijk heeft geen punten overgehouden aan het treffen met N.E.C. Nijmegen. In het Mandemakers Stadion bleken twee Nijmeegse corners fataal; 0-2.

Door het ontbreken van de geschorste Serginho Greene en Hans Mulder moest RKC met een aangepast middenveld aan de aftrap verschijnen. Zo startte Noël de Graauw in de Waalwijkse basis en was er plek voor Melle Meulensteen, die ten opzichte van vorige week een linie terugschoof. De gewijzigde ploeg van Hans de Koning hield zich in de openingsfase prima staande. De Geelblauwen wisten de Nijmegenaren vroeg onder druk te zetten, waardoor vlug combinatievoetbal lastig bleek. Helaas leverde dit niet direct Waalwijkse dreiging op. Beide ploegen wisten in de openingsfase dan ook nauwelijks voet te zetten in de vijandelijke zestien. De eerste kans van de wedstrijd was er ook eentje van ver buiten het strafschopgebied. Noël de Graauw zag NEC-doelman Joris Delle te ver voor zijn goal staan en probeerde het van afstand. Zijn schot miste echter pricisie en kon uiteindelijk makkelijk worden gekeerd.

Het publiek dat de kou had getrotseerd zag in de achttiende minuut dat scheidsrechter Edwin van de Graaf een penalty toekende aan N.E.C. Robby Ndefe hield vast, wat hem naast de strafschop ook nog een gele kaart opleverde. Steeven Langil wist echter niet te scoren, zijn poging werd gestopt door Etienne Vaessen. De RKC goalie moest een paar minuten later weer in actie komen; met een stijlvolle redding voorkwam hij een goal van Groeneveld. Het gevaar bleek de opmaat voor een betere fase van N.E.C., maar bij de Nijmegenaren ontbrak het aan de afwerking.

In de rust moest RKC noodgedwongen wisselen. Paul Quasten ging in de eerste helft al een paar keer met pijn naar de grond, verder spelen bleek geen optie meer. Zonde, want de verdediger speelde, na hersteld te zijn van een eerdere blessure, sinds lange tijd weer in de Waalwijkse basis. Toch begonnen de Geelblauwen aardig aan de tweede helft en bleven beide teams aan elkaar gewaagd. Daar kwam in de 58e minuut echter verandering in. Robby Ndefe kreeg na het aantikken van zijn tegenstander voor de tweede keer geel, waardoor RKC verder moest met tien man. Al snel volgde de eerste Nijmeegse treffer; Frank Sturing scoorde uit een corner. De rode kaart bleek dan ook het kantelpunt in de wedstrijd, want de Waalwijkers konden alleen nog maar tegenhouden. Van aanvallende dreiging was nauwelijks meer sprake. N.E.C. had de bal, maar deed daar aanvankelijk weinig mee. In de 84e minuut maakte Anass Achahbar de 0-2, ook hij scoorde uit een corner. Met zijn treffer gooide de aanvaller het duel dan ook definitief in het slot.