Bij de landelijke Vakwedstrijd Streekproducten is het worstenbrood van Slagerij-Traiteur Van Roessel uitgeroepen tot kampioen in de rubriek snacks.
Naast het worstenbrood werden ook de andere inzendingen van de Waalwijkse slager bekroond met goud; drie Brabantse streekproducten kregen zelfs het predikaat ‘goud met ster’. Meesterslager Dennis van Dun is blij met de waardering. “Streekproducten hebben een uniek karakter en het is belangrijk om dat te koesteren.”
Brabantse zachte metworst, grijze zure zult, balkenbrij, bloedworst, plaatham en natuurlijk ook worstenbroodjes: het zijn typische Brabantse streekproducten. Worstenbrood is daarvan wel het meest populair; de hartige lekkernij is geliefd bij ontbijt, lunch, als tussendoortje en als snack op ieder feestje. Sommige streekproducten, zoals grijze zure zult, raakten wel wat in de vergetelheid. Meesterslager Dennis van Dun van Slagerij-Traiteur Van Roessel merkt dat er een hernieuwde waardering is voor deze en andere ambachtelijk bereide vleesproducten. “Worstenbrood, zult en ook andere Brabantse streekproducten hebben een uniek karakter en dat moeten we koesteren. Het streekproduct past ook in de toenemende belangstelling van consumenten voor eerlijke producten die dichtbij huis worden gemaakt en de waardering voor ambachtelijk vakmanschap.”
Als meesterslager en meester worstmaker zet Van Dun zich in om het slagersambacht in ere te houden, met het vizier op de toekomst. Zijn toonaangevende slagerij viert dit jaar het 145-jarig bestaan en sleepte al vele nationale en internationale prijzen en titels in de wacht. Deze vakwedstrijd, een initiatief van Vereniging Worstmakende Ambachtelijke Slagers (VWAS), ziet Van Dun toch wel als bijzonder. “We doen regelmatig mee aan vakwedstrijden om ons te laten toetsen. De onafhankelijke, kritische beoordeling door experts is erg waardevol. Alle provincies waren vertegenwoordigd en dat leverde een uniek overzicht van Hollandse streekproducten op. Uit Overijssel was er bijvoorbeeld kruudmoes, een gortepap met spekjes en rookworst en vanuit Zeeland de Zeeuwse leverworst. Wij namen deel met vijf typisch Brabantse producten, die we in eigen huis maken naar authentieke familiereceptuur. Dat alle vijf de streekproducten met goud zijn bekroond, waarvan drie zelfs goud met ster en onze worstenbroodjes als kampioen, is een fantastische waardering.”