Na het tegenvallende Jaar van de wesp in 2024 lijken de voortekenen voor 2025 juist veelbelovend. Op waarneming.nl zijn tot 14 april al 2034 meldingen gedaan van de zes meest voorkomende sociale wespensoorten in Nederland: 60 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de Wespenstichting ziet een forse stijging in hulpaanvragen, terwijl het seizoen pas net is begonnen.
Het droge voorjaar en de milde temperaturen sinds maart zijn gunstig voor insecten. Toch blijft het weer een cruciale factor: een langdurige natte periode kan nog steeds funest zijn voor jonge nesten.
De stijging in waarnemingen komt deels doordat steeds meer mensen de app waarneming.nl gebruiken. Ook de Wespenstichting merkt dat de eigen bekendheid toeneemt. “We krijgen nu al meer vragen dan in juli vorig jaar”, aldus voorzitter Sjoert Fleurke.
Volgens entomoloog Aglaia Bouma (Naturalis) was de droge winter gunstig voor de overleving van koninginnen. “Ik zie nu opvallend veel koninginnen rondvliegen. Dat is hoopvol.”
Overlast is vaak lokaal en subjectief, benadrukt de stichting. Wespen zijn belangrijk voor het ecosysteem: ze jagen op insecten, ruimen kadavers op en bestuiven planten. Ingrijpen is meestal niet nodig; slechts tien procent van de nesten slaagt. Als een nest actief wordt, zijn er diervriendelijke alternatieven voor bestrijding.
Steeds meer gemeenten kiezen ervoor om wespennesten met rust te laten of diervriendelijk te verplaatsen. Almere nam onlangs beleid aan waarin deze aanpak wordt vastgelegd. Grote steden als Amsterdam en Utrecht gingen daarin al voor.