Waalwijkers krijgen kleinere restafvalcontainer en een extra container voor papier

23 sep , 10:09 Nieuws
containers
Waalwijk bereidt een grote afvalomwisselactie voor, waarbij inwoners nieuwe afvalcontainers krijgen. Het plan, dat miljoenen kost, kreeg vorige week goedkeuring van de gemeenteraad.
De restafvalcontainer wordt verkleind van 240 naar 140 liter om beter afval scheiden te stimuleren. Daarnaast ontvangen inwoners een extra container voor papier.
In de wijk Besoyen is al een proef uitgevoerd met een dergelijke container van 140 liter, die men om de vier weken aan de straat kan zetten. 80 procent van de gebruikers konden met deze verkleinde container goed uit de voeten. De andere 20 procent meldde dat deze te klein is, ondanks hun goede scheidingsinzet. 
Hoewel er discussie was over de grootte van de restafvalcontainer, vooral voor grote gezinnen, werd een voorstel om een grotere container beschikbaar te stellen ingetrokken vanwege kosten. De invoering van het nieuwe systeem wordt verwacht eind 2025 of begin 2026.
Naast nieuwe containers voor rest- en gft-afval worden ook verouderde ondergrondse afvalcontainers vervangen en de controle bij de milieustraat aangescherpt om illegale stortingen tegen te gaan.