Van intentie naar realisatie: Herenboeren De Langstraat op koers

20 dec , 14:27 Nieuws
bestuur herenboeren de langstraat najaar 2024
Credits: Herenboeren De Langstraat

LANGSTRAAT - Stap voor stap werken de leden van de coöperatie aan de realisatie van hun Herenboerderij. Je start immers niet zomaar een gemengd bedrijf dat 500 monden, oftewel circa 250 huishoudens, gaat voeden. Uiteindelijk wordt een opgeleide boer aangenomen die een goed salaris ontvangt. Samen met de leden zorgt de boer voor gevarieerde, natuur-inclusieve voedselpakketten. Dit gebeurt volledig zonder winstoogmerk; een Herenboerderij is een ideële organisatie die zichzelf financieel onderhoudt.

De hulp van leden is daarbij onmisbaar. Het bestuur bestaat uit een voorzitter (Mathijs), een secretaris (Nol), en een penningmeester (Lia). Daarnaast dragen leden met specifieke kennis bij aan belangrijke onderdelen zoals biodiversiteit (Marleen), het inrichtingsplan (Lonneke), communicatie (Suzan en Yolande), ICT (Jochem), en ledenadministratie (Bart). Anderen organiseren activiteiten, zoals excursies, informatieavonden en filmavonden, of buigen zich over het huishoudelijk reglement.

“Ik draag graag mijn steentje bij”

Lonneke Schellekens, bestuurslid, vertelt: "Mijn naam is Lonneke Schellekens en ik woon sinds vier jaar met veel plezier in Sprang-Capelle. Ik werk in het onderwijs en ben graag buiten in de natuur om te wandelen, fietsen of bezig te zijn in mijn eigen (moes)tuin. Toen ik kennismaakte met het concept van Herenboeren was ik meteen enthousiast. Het lijkt me fantastisch om met een groep mensen je eigen boerderij te runnen en je voedsel op een eerlijke manier te produceren. Ik zie het als een mooie manier om nieuwe mensen te ontmoeten en bij te dragen aan een duurzame leefomgeving. Daarom heb ik me aangemeld als vrijwilliger. Ik ga het bestuur ondersteunen en ben straks betrokken bij de inrichting en het ontwerp van het stuk land dat we hopelijk snel gaan vinden.”

Samen een community vormen

Het bestuur, bestaande uit Richmonde, Lia, Mathijs, Lonneke, Jochem, Marjolein, en Nol, vormt samen met de leden een hechte community. Het doel: gezond en lokaal geproduceerd voedsel, met respect voor natuur, dier en mens. Dit lukt al op 22 locaties in Nederland, met ruim 9.000 Herenboeren! De landelijke organisatie ondersteunt lokale initiatieven, en er zijn momenteel 35 startende groepen. Bovendien staat Herenboeren voor de zesde keer op rij in de Trouw Duurzame Top 100.

Groei en toekomst

Sinds de oprichting van Herenboeren De Langstraat is de interesse enorm gegroeid. Inmiddels hebben 112 huishoudens (265 monden) een intentieverklaring getekend, waarmee ze beloven lid te worden als een geschikte locatie wordt gevonden. Daarnaast tonen 300 huishoudens interesse, maar de zoektocht naar agrarische grond vergt tijd.

Het proces omvat veel stappen: een geschikte boer vinden, vergunningen regelen, fiscale gevolgen analyseren, en bodemonderzoek uitvoeren. Het kan jaren duren voordat alles rond is. Momenteel ligt er een bod bij een boerengezin. De akkers liggen op fietsafstand van de grotere kernen. Als alles goed verloopt, krijgt ook de regio De Langstraat een toekomstbestendig gemengd boerenbedrijf.

Meer weten?

Scan de QR-code of neem contact op:

qr herenboeren de langstraat