Presentatie boek “Koepels uit elkaar geboren” over 100 jaar Sint-Jan Waalwijk

27 okt , 17:19 Nieuws
sintjan richtingoosten
Airpro Waalwijk
WAALWIJK  -Op zondag 3 november vanaf 13:30 uur wordt in de Sint-Jan de Doperkerk te Waalwijk het boek Koepels uit elkaar geboren gepresenteerd, geschreven door historicus Jan van Oudheusden. Dit boek vertelt de bewogen en boeiende geschiedenis van de 100-jarige Sint-Jan (1925-2025). De uitgave van het boek en de organisatie van deze middag zijn in handen van de Stichting Vrienden van Sint-Jan de Doper. Het belooft een interessante middag te worden, met een interview, muzikale optredens en de uitreiking van de eerste exemplaren. U bent van harte welkom om deze bijzondere gelegenheid bij te wonen.

Sint-Jan Waalwijk

Sinds 1925 markeren de koepels en de slanke toren van de Sint-Jan het silhouet van Waalwijk. Deze nieuwe publicatie vormt de opmaat naar de viering in 2025 van het eeuwfeest van dit neo-Byzantijnse bouwwerk. Het boek behandelt niet alleen het architectonische verhaal, met de inspiratiebronnen, constructie en decoraties van de Sint-Jan, maar ook het verhaal van generaties die het gebouw tot leven hebben gebracht: de Waalwijkse katholieke geloofsgemeenschap, in tijden van bloei en verval. Dit alles wordt geschetst tegen de achtergrond van plaatselijke omstandigheden en belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland.
De Sint-Jan blijft een gebedshuis, maar is daarnaast een markant exotisch bouwwerk van nationale en internationale allure. Het herbergt kostbare kunstschatten, zoals de glas-in-loodramen van Willem Wiegmans en de kruisweg van Charles Eyck.

Jubileumboek ‘Koepels uit elkaar geboren’

Het boek vertelt een kleurrijk verhaal, dat begint bij het gedurfde concept van een jonge architect en het werk van jonge kunstenaars die kozen voor moderne uitdrukkingsvormen. Het eindigt met de initiatieven om dit kostbare erfgoed voor de toekomst veilig te stellen. Het rijk geïllustreerde boek telt 254 pagina’s, waarvan vele in full color. Het is vormgegeven door de firma Pulles & Pulles uit Waalwijk.
Tot 2 november a.s. kunt u het boek tegen een gereduceerde prijs van € 19,95 bestellen via www.100jaarsintjan.nl. Voor iedere intekenaar ligt er op zondag 3 november een exemplaar op naam klaar na de presentatie. Ook in de weken erna kan het boek tijdens de openingstijden van de kerk (wo t/m zo van 13.30 – 16.30 u) worden opgehaald. Ná 3 november bedraagt de winkelprijs € 24,95.

Boekpresentatie: interview, muziek en eerste exemplaren

Tijdens de boekpresentatie op 3 november in de kerk zal oud-Volkskrantredacteur Jan Tromp in gesprek gaan met auteur Jan van Oudheusden. Muzikale bijdragen worden verzorgd door Joop de Zwart (orgel), Hannie en Mieke van Huijgevoort (zang), en Leo de Vlieger (zang). De eerste exemplaren worden overhandigd aan Sacha Ausems, burgemeester van Waalwijk, en Jos Verbraeken, pastoor van de parochie Sint-Jan de Doper.
Het programma van de middag ziet er als volgt uit: vanaf 13.30 uur is de inloop met koffie en thee. Om 14.00 uur opent Nol Kleijngeld, voorzitter van de Stichting Jubileumboek Sint-Jan, de middag. Daarna volgen het interview en de muzikale optredens. Rond 16:00 uur worden de eerste exemplaren uitgereikt. U bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn; de toegang is gratis.