WAALWIJK - Op woensdagmiddag 4 september organiseert Stichting Ruud's Rugzak een Open Huis aan de Dick Flemmingstraat 11 te Sprang-Capelle. Iedereen is van harte welkom tussen 13:00 uur en 18:00 uur.
In de werkplaats kan de bezoeker zien op welke wijze deze stichting mensen met een “rugzak” begeleidt en hen weer een mogelijkheid biedt om te functioneren in de maatschappij. Naast de werkplaatsen in Sprang-Capelle zijn er ook werkplaatsen in Goirle, Breda en Nijmegen. In Goirle wordt gewerkt aan drie projecten: EETSJ Outdoor (klimbos/buitensport), Klooster Nieuwkerk (facilitair, groen, horeca) en de bedrijfskantine van de Havep (horeca). Deze locaties kunnen tijdens de open dag ook worden bezocht.
Stichting Ruud’s Rugzak is een organisatie met een ideële doelstelling; een sociale en maatschappelijk verantwoorde onderneming die als erkend leerbedrijf motoren en andere tweewielers demonteert en onderhoudt. Het was Ruud van Gorp die 14 jaar geleden begon met dit project onder de naam Motorcycle Support. Het doel van Stichting Ruud’s Rugzak, zorgt dat je mee kunt doen! is om iedereen mee te laten doen in onze maatschappij, met respect, passie, creativiteit, innovatie en kracht als belangrijkste waarden. Met haar werkplaatsen en projecten maakt de stichting mogelijk wat voor veel mensen nog onbereikbaar is: werken bij een bedrijf of instelling en/of het volgen van een reguliere opleiding of een aangepaste cursus. Werken in de werkplaatsen of bij de projecten kan de voorbereiding zijn naar betaald werk elders. Dit is mogelijk omdat Stichting Ruud’s Rugzak, zorgt dat je mee kunt doen! de assistenten (de cliënten) de kans geeft zich algemene en specifieke werknemersvaardigheden eigen te maken die nodig zijn om uiteindelijk binnen een bedrijf een goede medewerker te zijn.
Bij Stichting Ruud’s Rugzak, zorgt dat je mee kunt doen! zijn 40 personen in dienst. Dertig van hen zijn begeleiders van de assistenten. Momenteel is er veel begeleiding 1-op-1. Er wordt gestart met een persoonlijke kennismaking, waarbij ouder(s) of begeleider(s) ook welkom zijn. Als na dit gesprek blijkt dat begeleider en assistent bij elkaar passen, dan wordt bekeken wat het doel is van de assistent en wat zijn of haar behoeften zijn. In een plan van aanpak wordt stap voor stap beschreven hoe dit doel bereikt gaat worden; met wie, hoe, wanneer en waar. Daarna wordt, als dat nodig is, samen met andere betrokken instanties bekeken hoe het doel het beste kan worden behaald. Gemiddeld worden de assistenten 2 jaar begeleid. De begeleiding duurt zo lang als noodzakelijk is om weer zelfstandig in de maatschappij te kunnen functioneren.
Wij willen iedereen, maar vooral het bedrijfsleven, scholen, gemeenten, huisartsen, verwijzers en andere instanties, laten zien wat wij doen en kunnen. Kom eens kijken wat wij samen voor onze mensen kunnen betekenen. Tijdens de open dag worden er demonstraties gegeven. Er wordt gesleuteld aan scooters, motorblokken en fietsen, en natuurlijk mag de bezoeker deelnemen aan deze werkzaamheden.
U kunt dan kennismaken met de werkwijze van deze stichting en zelf constateren dat hun bijzondere werk mensen met een ‘rugzak’ terugbrengt in de maatschappij. Vooral bedrijven, scholen, instellingen en andere instanties kunnen constateren dat ook zij, samen met Stichting Ruud’s Rugzak, zorgt dat je mee kunt doen!, iets voor deze mensen kunnen betekenen.
“Kom eens kijken wat wij samen voor deze mensen kunnen betekenen.”