WAALWIJK – In de nieuwe editie van De Klopkei, het tijdschrift van heemkundekring De Erstelinghe, staan wederom tal van bijzondere verhalen over de geschiedenis van Waalwijk en omgeving.
Een van de hoofdartikelen is gewijd aan Tom Burmanje, die niet alleen bekendstond als zanger en toneelspeler, maar ook de eerste prins carnaval van St.-Antoniushof was onder de naam prins Tom I.
Daarnaast wordt aandacht besteed aan een oude gekleurde prentbriefkaart van een boerderij nabij de Roestelberg. Auteur Bert de Vaan dook in de historie van deze boerderij en de families die er woonden. Ook komt aan bod waarom sommigen de Roestelberg bij Waalwijk rekenen, terwijl het officieel tot de gemeente Loon op Zand behoort.
Tijdens de Koude Oorlog vervulde Waalwijker Toon Steenbergen zijn dienstplicht. In De Klopkei deelt hij zijn herinneringen aan deze periode, met de nodige humor en verteld in het lokale Wolluks.
Verder is er een bijdrage over de firma Vincent Hoffmans & Zonen. Dit familiebedrijf ontstond begin twintigste eeuw dankzij de drie jonge zonen van de naamgever, maar de oorsprong gaat terug tot grootvader Charles Hoffmans, die een van de grootste leerlooiers van zijn tijd was en in de negentiende eeuw een lijmfabriek oprichtte.
De uitgave bevat tevens een artikel over herberg “Rust Wat” en aandacht voor de bekende “koeienkop” aan de Grotestraat.
Losse nummers van De Klopkei zijn verkrijgbaar via de website van heemkundekring De Erstelinghe (www.deerstelinghe.nl) of in de heemkamer in het souterrain van het Huis van Waalwijk. De heemkamer is elke woensdag geopend van 13.30 tot 15.30 uur.