Mooie afsluiting jubileumtour 75-jarig Marijke Sprang-Capelle

29 mrt 2023, 19:57 Nieuws
jubileumtour den bolder waspik
SPRANG-CAPELLE - In de geweldige ambiance van de grote zaal van Sociaal Cultureel Centrum Den Bolder in Waspik, heeft het publiek vorige week zondag kunnen genieten van het laatste concert van de jubileumtour van Muziekvereniging Marijke uit Sprang-Capelle, ook wel MSC.
De bezoekers waren zeer te spreken over de diversiteit van de muziekstukken, de sfeervolle klanken van het orkest en de kwaliteit van de muziek. Voor MSC was het een mooie afsluiting van hun jubileumjaar. De vereniging gaat zich nu weer verder richten op de toekomst. Een onzekere toekomst, dat wel.
In de gemeente Waalwijk is MSC de enige muziekvereniging die nog actief is. Helaas heeft Harmonie V&V uit Waspik in 2021 moeten besluiten om te stoppen. In 2022 trok Cornu Copiae uit Waalwijk de stekker eruit. Bij zustervereniging Sirena uit Sprang-Capelle zijn de slagwerkgroep en de Sambaband nog actief maar de blazerssectie is ook gestopt. MSC is er dan ook trots op dat zij met een groeiend orkest het 76e bestaansjaar ingaat. Maar zij is zich wel bewust van de moeilijkheden die de toekomst zal gaan bieden.
Zoals bij alle verenigingen is aanwas van jonge leden een probleem. Gelukkig heeft MSC de laatste tijd weer nieuwe leden mogen verwelkomen in diverse leeftijdscategorieën maar jongeren hebben zoveel keuzes en zo weinig tijd in onze huidige samenleving. Meer (jonge) leden zijn dan ook meer dan welkom. Verder is het een uitdaging om het plaatje financieel rond te krijgen. Decennia lang heeft MSC, net zoals vele andere verenigingen uit de gemeente Waalwijk, het oud papier in de kern Sprang opgehaald om zo extra inkomsten te genereren om de vaste lasten van de vereniging te kunnen betalen. Helaas heeft de gemeente Waalwijk nu besloten om het ophalen van het oud papier overdag in te plannen vanwege een gebrek aan chauffeurs bij de papierverwerkingsbedrijven.
“Aangezien wij dan geen vrijwilligers hebben voor het ophalen is dit voor onze vereniging geen optie. Dit betekent dat wij deze inkomsten gaan missen maar er is ook geen compensatie geboden vanuit de gemeente. Dit is echt een flink gat in onze begroting waarvan wij nog niet weten hoe we dat op gaan lossen.” MSC kan alleen maar hopen dat de gemeente hierin toch ook een stuk verantwoordelijkheid op zich zal nemen.
Het ter ziele gaan van andere verenigingen ziet ook MSC met lede ogen aan. “Je gunt geen één vereniging het noodgedwongen moeten stoppen.” De uitdrukking ‘de één z’n dood is de ander z’n brood’ is hier echter wel van toepassing. V&V uit Waspik heeft MSC bijzonder blij gemaakt met de schenking van hun concert-trom en nog verschillende andere slagwerkinstrumenten. Daarna nog de schenking van een mooi bedrag uit de clubkas. Dit was helemaal een onverwacht cadeau. Ook drumfanfare Volt uit Tilburg was al wat jaren geleden gestopt. Een aantal van hun leden hebben bij Muziekvereniging Marijke weer een warm nest gevonden om hun muzikale ei kwijt te kunnen. Met de definitieve afsluiting van deze vereniging heeft MSC begin dit jaar ook een mooi bedrag mogen ontvangen van deze vereniging. Daar is MSC zeer dankbaar voor maar vindt de reden erachter zeer verdrietig.
Niet alleen leden van de Volt maar ook van Cornu Copiae hebben bij MSC een muzikaal thuis gevonden. Toch zijn er ook heel veel mensen gestopt met muziek maken nadat hun vereniging is omgevallen. MSC hoopt dat ook zij weer eens de stap durven zetten om hun hobby weer op te pakken en zet de deuren wijd open voor deze “herintreders” ….. van harte welkom in Sprang-Capelle!!
Kortom MSC blikt hoopvol vooruit, werkt verder aan mooie muziek, bouwt aan de toekomst en probeert komende uitdagingen het hoofd te bieden.