Midpoint Brabant lanceert Up-New centra voor meer circulair maken Midden-Brabant

06 jul 2020, 10:01 Nieuws
un knew leather
Midpoint Brabant

Onder de naam Up-New introduceert Midpoint Brabant een lange termijnprogramma als stimulans om de regio Midden-Brabant meer circulair te maken. De komende jaren verschijnen in Midden-Brabant diverse Up-New centra waar je kunt ervaren hoe efficiënt hergebruik in de praktijk werkt en hoe je hier als organisatie mee aan de slag kunt gaan. Ook komt er een online Up-New portaal voor informatie, inspiratie en contacten.

Ondernemingen uit de regio kunnen gebruik maken van advies en ondersteuning door Midpoint Brabant om innovatieve circulaire ideeën van de grond te krijgen en deze om te zetten naar succesvolle business. Als economisch regionaal samenwerkingsverband tussen ondernemers, onderwijs, overheid en maatschappelijke partners streeft Midpoint Brabant naar een veerkrachtig en circulair Midden-Brabant.

Regionale Up-New centra

Up-New centra zijn fysieke locaties die fungeren als ontmoetings- en werkplekken gericht op circulaire innovatie in diverse sectoren van de maakindustrie in Midden-Brabant.

Textiel

In het Drögepand naast het TextielMuseum in Tilburg komt Up-New Textiles, naar verwachting in 2022. Midpoint Brabant, TextielMuseum, TextielLab en Wolkat gaan dit exploiteren. Bezoekers zien en voelen hier hoe hergebruik van textiel precies werkt.

Leder

In de regio De Langstraat komen maar liefst twee Up-New Leather centra. Eén centrum is met name gericht op het lederproces en fashion. Het is een samenwerking van Midpoint Brabant, Gemeente Waalwijk en Leather Made Smart. Een initiatief van regionale ondernemers die zich richten op het uitdragen van ‘de meest slimme schoenen- en lederregio’. Het plan is om samen met het schoenen- en ledermuseum de locatie van het Up-New Leather centrum te bepalen. Het andere centrum komt in het Heuvelpark in Dongen en gaat vooral over lederproductie. Dit wordt een samenwerking met Trace Your Leather en diverse regionale ondernemingen. Waalwijk en Dongen zijn van oudsher dé internationale ledercentra. De Langstraat is nog altijd een wereldwijde topregio in lederhandel.

Overbodige spullen en materialen

Bij de gemeentelijke milieustraat in Tilburg-Oost komt een Up-New centrum als ontvangststation van afgedankte consumentengoederen. In dit Circulair Ambachtscentrum gaan het Brabants Afval Team, La Poubelle en Kringloop Tilburg met Midpoint Brabant en het Kennispact MBO Brabant samenwerken om de hoeveelheid afval van de milieustraat significant te verminderen. Dit gebeurt door spullen een tweede leven te geven door ze te pimpen, te repareren of te demonteren in herbruikbare of recyclebare componenten. Kortom, de gebrachte spullen krijgen weer waarde. Zo krijgen brengers het besef dat ze iets waardevols achterlaten in plaats van dat ze ‘rommel dumpen’.

Andere sectoren

Ook zijn er plannen voor Up-New centra voor andere sectoren, zoals food (in Tilburg) en Smart Industry (bij Gate2 in Rijen). Voor de regionale kernsectoren maakindustrie, logistiek en leisure, komen speciale circulaire programma’s in combinatie met digitalisering, dataficatie, energietransitie en arbeidsmarktontwikkeling.

Nationale circulaire hotspot regio

Herman Gels, programmamanager Midpoint Brabant Circulair licht de plannen toe: “Om de Sustainable Development Goals van de United Nations te halen, zullen we ook in Midden-Brabant flink aan de bak moeten. Ons gezamenlijk doel is om Midden-Brabant in 2030 voor 50% en in 2050 100% circulair te maken. In de Regio Deal met het Rijk is opgenomen dat Midden-Brabant wil uitgroeien tot een nationaal erkende circulaire hotspot. De Up-New programma’s en centra in Midden-Brabant staan daarom in nauwe verbinding met andere keteninitiatieven in Nederland en zelfs daarbuiten. Met Up-New geven we de kennis, inspiratie én handvaten om circulair ondernemen ook daadwerkelijk te injecteren in het DNA van jouw onderneming.”

Regio Deal

Up-New is één van de zeventien projecten van de Regio Deal Makes & Moves van Midden- en West-Brabant. De hoofdpartners van het project zijn het Rijk, Provincie Noord-Brabant, gemeente Tilburg, Midpoint Brabant, Regio Hart van Brabant, Stichting MOED en Energiehuis.