Midden-Brabant zet in op extra jobs voor klimaatadaptatie, energietransitie en circulaire economie tot 2030

20 jan 2022, 10:21 Nieuws
extra jobs voor kec
Midpoint Brabant

Maar liefst 2.400 tot 2.800 extra voltijdbanen zijn er in Midden-Brabant nodig om in 2030 de klimaatdoelstellingen te bereiken. Een flinke klus! Midpoint Brabant zet hier de schouders onder, samen met haar multi helix partners. Om aan die grote vraag te voldoen, zetten ze zich in voor vier opgaven: meer instroom en zij-instroom, vloeiende mobiliteit tussen sectoren, stimuleren van een Leven Lang Ontwikkelen en ontwikkelen van innovaties

Uitgangspunten van het Midpoint Brabant programma zijn de Regionale Energie en Klimaatstrategie (REKS) en natuurlijk de landelijke doelstellingen: afname van de CO2-uitstoot van CO2 met 95% in 2050 en 49% in 2030 ten opzichte van 1990; Nederland in 2050 volledig circulair, in 2030 50%; en in 2050 is Nederland klimaatbestendig en waterrobuust.

Verschuiving naar energietransitie

De komende vijf jaar herstelt de werkgelegenheid zich en de krapte op de arbeidsmarkt neemt verder toe. De groei zit vooral in de installatietechniek, machinebouw, chemische industrie en zakelijke dienstverlening. Andere sectoren krimpen omdat er banen verdwijnen die niet meer nodig zijn en er een verschuiving naar de energietransitie plaatsvindt.

Meer flexibiliteit

De reguliere instroom vanuit het onderwijs zal niet voldoende zijn. Daarom zullen nieuwe medewerkers via zij-instroom moeten worden aangetrokken en opgeleid. En zullen mensen van aflopend werk naar ander werk moeten overstappen. Ook kwalitatief verandert de vraag. Het gevraagde kennisniveau stijgt door technologische ontwikkelingen en een integraal samenwerken tussen vakgebieden en systemen. Medewerkers zullen meer flexibel moeten zijn om goed mee te kunnen.

Een Leven Lang Ontwikkelen krijgt een plek binnen bedrijven, want ook medewerkers moeten continu meebewegen en bijscholen. Goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt zorgt dat de reguliere instroom toeneemt. Studenten en bedrijfsleven kunnen meer samenwerken aan complexe vraagstukken in expertisecentra. Door een breed en modulair opleidingsaanbod kunnen mensen makkelijker instromen, overstappen, en zich laten bijscholen.

Vooral groei in bouw en elektriciteit

Bij het tegengaan van de uitstoot van broeikasgassen is in Midden-Brabant de groei in banen het grootst bij de klimaattafels gebouwde omgeving en elektriciteit. In de industrie komen meer technologische innovaties. De impact lijkt kleiner voor de mobiliteitssector. De regio heeft grote ambities om circulair te produceren en werken te versnellen. Dit heeft vooral impact op om- en bijscholen van medewerkers, en vooralsnog minder op de vraag naar arbeid. De gevolgen op de arbeidsmarkt als gevolg van klimaatadaptatie zijn nog niet duidelijk.

Op de agenda staan twaalf acties, waaronder het ontwikkelen van een hbo-traineeship in duurzaamheid en energietransitie en het stimuleren van mobiliteit van sectoren met krimp naar de banen in installatie en bouw.