‘s-HERTOGENBOSCH – Artsen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis hebben sinds een jaar een nieuwe digitale assistent: spraakherkenning op basis van kunstmatige intelligentie. Het systeem maakt automatisch een samenvatting van gesprekken met patiënten, waardoor zorgverleners minder tijd kwijt zijn aan administratie en meer aandacht kunnen besteden aan de patiënt.
De technologie, ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Autoscriber, wordt sinds begin 2024 getest door onder meer neurologen, longartsen en medisch psychologen. Inmiddels zijn ook de afdelingen Kindergeneeskunde en Chirurgie aangesloten. De pilot leidde tot een afname van 15 procent in registratietijd. In januari en februari 2025 werden al zo’n 1.400 transcripties gemaakt, vaak van consulten langer dan een half uur.
Volgens neuroloog Thom Timmerhuis reageren patiënten positief. “Ze vertellen makkelijker hun verhaal, en ik zit zelf ook rustiger in het gesprek,” zegt hij. “In het begin moet je het systeem wat bijsturen, maar het leert snel. Eén keer had het ‘paarse mol’ van paracetamol gemaakt – dat had ik blijkbaar niet duidelijk uitgesproken.”
Het gebruik van spraakherkenning vormt volgens projectleider Hanneke van Heijst een opstap naar meer. “In de toekomst kan het systeem bijvoorbeeld automatisch een MRI aanvragen of een afspraak bij een specialist inplannen. Ook kan medische verslaglegging straks worden vertaald naar begrijpelijke taal voor patiënten.”
Hoewel het systeem veel werk uit handen neemt, blijft controle door de arts noodzakelijk. “De zorgprofessional blijft verantwoordelijk voor de inhoud,” benadrukt Van Heijst. “We hebben alle stappen doorlopen om aan de privacywetgeving te voldoen, maar blijven alert. Wetgeving rond AI is constant in ontwikkeling.”
Het project maakt deel uit van het mProve Transformatieprogramma, waarin zeven topklinische ziekenhuizen – waaronder het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Rijnstate – samenwerken aan innovatieve en arbeidsbesparende zorg. Door het delen van kennis en schaalbare oplossingen, willen de ziekenhuizen inspelen op personeelstekorten en de toenemende zorgvraag.