DEN BOSCH – Het Jeroen Bosch Ziekenhuis stopt met het standaard gebruik van operatiemutsen voor patiënten. Jaarlijks bespaart het ziekenhuis daarmee naar schatting zo’n 17.000 kunststof haarnetjes, wat een aanzienlijke vermindering van plastic afval oplevert.
De operatiemutsen zijn gemaakt van non-woven polypropyleen en worden na eenmalig gebruik weggegooid. Volgens de landelijke SRI-richtlijnen voor infectiepreventie is het dragen van een muts door patiënten echter geen vereiste voor goede hygiëne. “Dat gaf ons de onderbouwing om ermee te stoppen,” aldus Thomas Illegems, unithoofd van de Centrale Sterilisatie Afdeling.
In sommige gevallen blijft het gebruik van een operatiemuts noodzakelijk. “Bij operaties aan het gezicht of het oor willen we zo min mogelijk haar bij de wond,” legt Illegems uit. “Daarnaast vragen we patiënten met lang haar om het vast te binden met een elastiekje.”
Voor medisch personeel blijft het dragen van een operatiemuts verplicht, aangezien zij direct boven de operatiewond werken.
De aanpassing is onderdeel van de bredere duurzaamheidsaanpak van het JBZ, dat onlangs het Gouden Duurzaamheidscertificaat van de Milieuthermometer Zorg behaalde. Daarbij stelt het ziekenhuis zichzelf voortdurend de vraag of gebruik van medische materialen écht noodzakelijk is. Als het antwoord ‘nee’ is, wordt er bewust gekozen om ermee te stoppen – met als doel verspilling te beperken en zorg toekomstbestendiger te maken.