Een jurk met een verhaal: oorlogserfgoed van parachutestof

16 sep , 16:44 Nieuws
heemkunde
SPRANG-CAPELLE - Soms krijgt de Heemkundevereniging objecten die echte pareltjes zijn en een bijzondere plek verdienen in onze collectie. Het zijn niet zomaar voorwerpen, maar stukken die nauw verbonden zijn met het verhaal van Sprang-Capelle. Zo’n juweel mochten we op donderdagmiddag 12 september 2024 tijdens onze open middag in ontvangst nemen uit handen van mevrouw Jennij de Jong.
Velen weten dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog verschillende vliegtuigen neerstortten op Sprang-Capels grondgebied. Eén van die vliegtuigen werd boven de polder bij Besoyen beschoten. De bemanningsleden wisten zich te redden door met hun parachutes uit het vliegtuig te springen, waarna het toestel neerstortte achter de boerderij van de familie Verhoeven aan de Hogevaart, tegenover kasteel Zuydewijn. Deze noodlanding vond plaats in oktober 1944.
Toon de Jong, de vader van Jennij en slager van beroep, ontving destijds van één van de overlevenden een groot stuk parachutestof. Jennij's familie maakte van deze stof drie jurken: één voor haar zus en twee voor Jennij zelf. De jurk die nu aan de Heemkundevereniging is geschonken, is het enige overgebleven exemplaar.
Deze jurk, gemaakt van parachutestof die inmiddels 80 jaar oud is, verkeert na 77 jaar nog steeds in perfecte staat en is versierd met margrieten. We zullen deze bijzondere jurk een mooie plek geven in ons Heemkundegebouw.