Contrastvloeistof en milieubescherming: innovatieve aanpak in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

14 dec , 13:10 Nieuws
whatsapp image 2024 12 13 at 090557 1 0
Credits: JBZ
DEN BOSCH -  Contrastvloeistoffen die tijdens CT-scans worden gebruikt, verlaten het lichaam via de urine. Via het riool komen deze stoffen uiteindelijk in rivieren, meren en grondwater terecht. Waterzuiveringsinstallaties zijn niet in staat om deze stoffen volledig uit het water te verwijderen. Om de impact hiervan op het milieu te beperken, wordt in het Jeroen Bosch Ziekenhuis een nieuwe methode geïntroduceerd, geïnspireerd door succesvolle initiatieven in andere ziekenhuizen.

Contrastvloeistof in het milieu

Contrastvloeistoffen, die jodium bevatten, worden toegediend om organen en bloedvaten tijdens CT-scans beter zichtbaar te maken. Binnen 24 uur verlaat deze vloeistof het lichaam via de urine. Jaarlijks komt naar schatting 30 ton contrastmiddel in het Nederlandse oppervlaktewater terecht, met mogelijke ophoping in grond- en drinkwater. Hoewel de exacte effecten hiervan nog niet volledig bekend zijn, is duidelijk dat contrastmiddelen in combinatie met andere stoffen schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu.

Innovatieve oplossing: plaszakken

Om verdere verspreiding van contrastvloeistoffen in het milieu te voorkomen, wordt in het ziekenhuis een proef gestart met het gebruik van plaszakken. Patiënten die een CT-scan ondergaan met contrastmiddel, wordt gevraagd om na de scan de eerste vier keer in een speciale plaszak te plassen. Deze zakken bevatten korrels die de urine omzetten in een gel, waardoor morsen wordt voorkomen. Na gebruik kunnen de zakken bij het restafval worden weggegooid.

Proefperiode en evaluatie

De proef met plaszakken zal ongeveer een half jaar duren en wordt uitgevoerd in het kader van een landelijke subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Gedurende deze periode wordt patiënten gevraagd om een korte online vragenlijst in te vullen over hun ervaring. De resultaten zullen worden geëvalueerd om te bepalen of het gebruik van plaszakken permanent kan worden ingevoerd in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
Met deze aanpak wordt een belangrijke stap gezet om de impact van medische contrastvloeistoffen op het milieu en de kwaliteit van drinkwater te verminderen.