De populaire "bloempotkachels" die op sociale media circuleren, werken niet, zijn brandgevaarlijk en slecht voor de gezondheid, aldus Brandweer Nederland. Een bloempotkachel is een omgekeerde terracotta bloempot met daaronder theelichtjes om warmte te verkrijgen. In de pot ontstaan vochtdruppels. De druppels die in het vloeibare kaarsvet terecht komen, kun je vergelijken met vocht in heet frituurvet. Dat vocht wordt meteen stoom en neemt het hete vet met zich me. Dat kan een steekvlam, en dus een brand, veroorzaken.
Naast de brandveiligheid kan zo'n bloempotkachel ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Bij het gebruik komen er fijnstofdeeltjes vrij die schadelijk zijn voor uw gezondheid. Ze kunnen problemen aan de luchtwegen, de longen, het hart en de bloedvaten veroorzaken. Als je een waxinelichtje afdekt, kan het niet volledig verbranden. Dan komt er drie tot vijf keer zoveel koolmonoxide vrij. Een vergiftiging daarmee kan levensgevaarlijk zijn.
Dezelfde gevaren kunt u lopen bij het branden van veel kaarsen. Zeker als alle kieren in uw woning afgesloten zijn met tochtstrips, en de ramen en deuren dicht zijn om maar geen warmte te verliezen. De brandweer adviseert om daarom, naast rookmelders, ook koolmonoxidemelders in huis te plaatsen. En altijd goed te ventileren. Koolmonoxidemelders kunnen huurders zelf plaatsen.
Petroleum is een brandbare vloeistof die brandgevaarlijk is en waarbij dampen vrijkomen. Meubels kunnen eenvoudig vlam vatten als zo'n kachel te dicht bij een bankstel met synthetische stoffen staat. Daarnaast is ook het risico op koolmonoxidevergiftiging groot. Een petroleumtoestel heeft geen schoorsteen, stoot zijn verbrandingsgassen af en pakt lucht uit de ruimte.
Gas is explosief en u moet het goed kunnen gebruiken. Dat wil zeggen: de juiste gasfles, de juiste ontspanner, de gasslang mag niet poreus zijn enzovoort. Naast brand- en koolmonoxidegevaar, is er bij het gebruik van gas ook explosiegevaar.
Dan volgen hier enkele tips voor brandveilig gebruik:
Een elektrische bijzetverwarming is een veilig alternatief. Daar zit geen vlam op en het geeft geen CO2 uitstoot. Natuurlijk moet u ook hier opletten dat het stopcontact veilig is, dat u het toestel niet afdekt en dat het niet tegen bijvoorbeeld een stoel of ander brandbaar materiaal staat.
Infrarood warmtepanelen kunt u als bijverwarming gebruiken. U zet ze neer of hangt ze aan de muur of het plafond. Ze geven stralingswarmte af naar een bepaalde plek in de kamer (bijvoorbeeld de werktafel of zithoek). Zit u in de stralingswarmte, dan voelt dat comfortabel, ook al is de luchttemperatuur om u heen lager.
Zorg dus dat u op een veilige manier energie probeert te besparen. Op de website van Casade
vindt u nog meer tips en handige informatie om energie te besparen. Want alle kleine beetjes helpen.
Bron: Casade