Op 7 juni jl. werd de 7de Zonnebloemauto van Noord-Brabantfeestelijk onthuld in Waalwijk. Deze aangepaste rolstoelauto is te huur voor mensen met een lichamelijke beperking en wordt uitgegeven vanuit autodealer Louwman aan de Kleiweg 3 in Waalwijk.
In de afgelopen 4,5 maanden is de rolstoelauto veelvuldig gebruikt. De auto heeft een mooie bezetting van 50%. Dat betekent dat de Zonnebloemauto per maand gemiddeld de helft van de 30/31 dagen verhuurd/bezet is geweest. Een prachtig resultaat voor een nieuwe huurauto! Er staat al meer dan 8.000 km op de teller, wat erop neerkomt dat een huurder gemiddeld zo’n 300 km per huurperiode met de auto aflegt.
Als deelneemster van de lokale Zonnebloemafdeling Waalwijk heeft mevrouw Akkermans bij de onthulling van de nieuwe Zonnebloemauto op 7 juni jl. symbolisch de sleutel van de auto overhandigd gekregen uit handen van Burgemeester Kleijngeld. Mevrouw Akkermans heeft de ziekte van Duchenne en zit als gevolg daarvan in een elektrische rolstoel.
Namens de Zonnebloem mocht mevrouw Akkermans er met haar man gratis een dagje op uit met de Zonnebloemauto. Zij hebben inmiddels van dit aanbod gebruik gemaakt. Hun grote wens was een trip naar het Duitse bedevaartsoord Kevelaer, net over de grens bij Venray. Samen met chauffeur en hun bekende Jan van Loon gingen Anton en Joke Akkermans op pad. Het werd een reis om nooit meer te vergeten.
Hieronder het persoonlijke verhaal van de familie Akkermans over hun dagje uit (wat er 2 zijn geworden).
Anton en Joke met de Zonnebloemauto naar Kevelaer
“Dat dit mogelijk is, betekent zó veel voor ons”
Anton en Joke Akkermans bezochten na het overlijden van hun beide zoons het Duitse bedevaartsoord Kevelaer. Ze voelden zich hier gesteund en keerden sterker terug. Graag wilden ze nog eens terug. Maar hoe? Joke gebruikt intussen een elektrische rolstoel en mag Anton na een zware hartoperatie geen auto meer rijden. Dankzij de Zonnebloemauto en een bevriende chauffeur konden ze toch terug naar deze voor hen zo speciale plek.
Als Jan van Loon – familievriend én chauffeur tijdens het tripje – op de dag van vertrek om half negen de Zonnebloemauto voorrijdt, staan Anton en Joke al op de uitkijk. “Uitjes zijn voor ons een zeldzaamheid, dus we kijken er echt enorm naar uit”, zegt Joke. Jan laadt de bagage in en helpt Joke met haar elektrische rolstoel in de auto. Anton maakt intussen foto’s voor in het plakboek.
Kevelaer
Dan is het tijd voor vertrek. Vanaf hun woonplaats Waalwijk, waar ze de Zonnebloemauto ook huurden, is het zo’n anderhalf uur rijden naar Kevelaer. Dit bedevaartsoord ligt in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, op slechts zes kilometer van de Nederlandse grens. Anton kijkt onderweg uit het raam. “Wat een leuke route met al die mooie dorpjes. Hier zijn we nog nooit geweest.”
Duchenne
Joke knikt en glimlacht. Haar gedachten lijken al af te dwalen naar Kevelaer en naar hun jongens… Anton vertelt hun verhaal: “De eerste jaren met onze jongens waren onbezorgd. Tot ze een jaar of 3 à 4 waren en steeds moeilijker konden lopen. Toen ze geen kracht meer hadden om een stoep op te stappen, wisten we: er is iets goed mis.” Bert en Erwin bleken allebei te lijden aan de erfelijke ziekte Duchenne spierdystrofie.”
Dappere jongens
Joke bleek deze ziekte te hebben doorgegeven, zonder dat ze wist dat ze drager was. Zware jaren volgden, met veel ziekenhuisbezoeken, operaties en heel veel zorgvraag van de ouders. Toch probeerden ze van het leven te genieten, de jongens niet in het minst. “Het waren dappere jongens”, zegt Anton trots. “Wat ze konden, deden ze met volle overtuiging en plezier. Rolstoelhockey, voetbal kijken, carnavallen. Ook moest en zou onze oudste deelcertificaten behalen voor de havo. Wat hem ook is gelukt. De jongens hadden lol in het leven. Onze jongste zei altijd: ‘Wie mij zielig vindt, heeft mij niet gekend’.”
Wereld draait door
Naarmate de tijd verstrijkt kunnen de jongens steeds minder. “Op het laatst konden ze letterlijk geen vinger meer optillen”, vertelt Anton. Bert stierf op 18 jarige leeftijd, Erwin werd dankzij continue beademing 29 jaar. Ze lieten een enorm verdriet en leegte achter. Een leegte die er niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk was. Joke en Anton voelden immers niet alleen het gemis, ook de vele zorgtaken die ze twintig jaar moedig hadden gedragen vielen weg. “Ze zeggen de wereld draait door, maar soms staat ie echt even stil”, zegt Anton.
Elektrische rolstoel
Op dit dieptepunt in hun leven, wisten Anton en Joke niet hoe ze de draad weer op moesten pakken. Vriend Jan raadde hen aan het bedevaartsoord Kevelaer eens te bezoeken. “Het is 10 of 12 jaar geleden dat we er binnenstapten”, vertelt Anton. “We waren direct diep onder de indruk. De basiliek en de kaarsenkapel zijn werkelijk schitterend. Maar vooral het samenzijn met zo’n grote groep mensen. Dat gaf zo’n steun.”
Klappen
Helaas krijgen Joke en Anton in de jaren die volgen nog meer klappen te verduren. Zo openbaart zich ook bij de Joke de spierziekte Duchenne, waardoor zij in een elektrische rolstoel belandt. En Anton krijgt het aan zijn hart en mag na een zware hartoperatie geen auto meer rijden. “Dan wordt je wereld opeens nog kleiner”, zegt Anton zacht.
Dromen
Al die tijd bleven ze dromen van een terugkeer naar hun geliefde Kevelaer. Maar ze dachten dat het bij dromen zou blijven. Tot ze hoorden van de mogelijkheid om de Zonnebloemauto te huren en nog wel in hun woonplaats Waalwijk. Anton: “Vlakbij huis een betaalbare aangepaste auto kunnen huren: wat een uitkomst! Meteen zei Jan: ik rijd wel. Ook regelde hij een aangepaste kamer voor ons. Fantastisch hoe hij voor ons klaarstaat.”
Mariabasiliek
Een paar honderd meter vooruit doemt de Mariabasiliek op. “We zijn er al”, roept Joke verheugd. Nadat ze de bagage naar de kamer hebben gebracht sluiten ze meteen aan bij de eucharistieviering. “Geweldig om hier weer te zijn”, zegt Joke even later op het terras. “We hadden niet gedacht hier ooit nog te komen.” Na een heerlijke cappuccino genieten ze met z’n drieën van een wandeling door het fraaie processiepark achter de basiliek.
Indrukwekkend
Na twee bijzondere dagen rijdt Jan met Joke en Anton weer naar huis. Dit keer is ook Anton wat stiller dan op de heenreis. “Het was zo indrukwekkend”, zegt hij. “Ik zit echt na te genieten. Dat dit dankzij de Zonnebloemauto – en Jan – toch mogelijk is, betekent zó veel voor ons. Het zijn momenten die we nooit zullen vergeten.”
Bijna 50 rolstoelauto’s door heel Nederland
De familie Akkermans ging op pad met de Zonnebloemauto uit Waalwijk. Deze rolstoelauto huren voor een dagje uit, vakantie of familiebezoek voor 40 euro per dag? Bel 088 - 0016 717. Naast deze auto in Waalwijk staan er nog 6 andere Zonnebloemauto’s in Noord-Brabant en inmiddels bijna 50 verspreid over heel Nederland / www.zonnebloem.nl