WAALWIJK - De geijkte uitdrukking in de bouw voor het dichten van kieren en gaten. Maar niet voor huisfluisteraar Lars Boelen. Hij werd samen met de energiecoaches van het Energieloket Waalwijk gastvrij ontvangen door Jacques in Zanddonk om een blowerdoortest te doen om na te gaan hoe en waar de woning via een stappenplan nog beter geïsoleerd kon worden. Dit alles in het kader van het project ‘Energie besparen doe je zo” van de Gemeente Waalwijk dat beoogt een leidraad te worden voor woningen om effectief te verduurzamen en uiteindelijk van het gas af te kunnen. Optimale isolatie en ventilatie gaan daarbij hand in hand.
Om windkracht 5 te simuleren en te kunnen meten hoeveel warmte de woning door kieren en tochtgaten verliest, oftewel om de luchtdichtheid te meten, werd een blower door test uitgevoerd en daarbij alle ventilatieroosters afgeplakt. Het belang van zo’n test valt volgens Lars niet te onderschatten: “oudere huizen zijn vaak niet luchtdicht, waardoor er steeds koude lucht binnenstroomt. Je kan dan wel aan de slag met je huis isoleren, maar zolang je kieren blijft hebben, blijft het gevoel van ‘kou’ in je woning. Vergelijk het met het dragen van een winterjas op een koude dag; je jas mag dan nog zo dik zijn, als je ‘m open draagt en er staat een stevige wind, bibber je van de kou.”
Jacques had al het nodige geïsoleerd in zijn woning. Bij naden in de afwerking en met name waar het isolatiemateriaal de muur raakte waren nog kieren te ontdekken. Hier voelde je echt de koude lucht naar binnen komen. Deze waren soms te herkennen aan de zwarte randen die duiden op het vuil dat de wind mee naar binnen had genomen. Met een infrarood camera waren ook de kieren te constateren bij ramen en deuren die niet helemaal goed in de post zaten. Toen Lars provisorisch tape aanbracht op de kieren kon het positieve effect op de luchtdichtheid in de woning meteen worden geconstateerd.
Aan het einde van het bezoek werd een stappenplan besproken voor kleinere klussen in de woning, grotere isolatiemaatregelen en een aangepast ventilatiesysteem. En er werd geschetst hoe de woning met eenvoudige, logische stappen aardgasvrij kan worden gemaakt. Als je weet wat je op lange termijn wilt bereiken, dan heeft dat invloed op je korte termijn keuzes. Misschien investeer je dan nu iets meer, maar de besparing op lange termijn haal je er dan dubbel en dwars uit.
Een slimme meter en CO2 sensor zijn achtergelaten in de woning en over een paar maanden vindt weer een bezoek plaats om te kijken hoeveel energiebesparing de eerste stappen hebben opgeleverd. Deze week worden in het kader van het project ‘Energie besparen doe je zo’ nog twee woningen bezocht in Zanddonk.
Voor meer informatie over energie besparen en isoleren ga naar www.waalwijk.nl/mijn-woning-duurzaam . Kijk op https://www.langstraatenergie.nl/activiteiten/energieloket-waalwijk om in contact te komen met de energiecoaches van het Energieloket Waalwijk.