Aantal jongeren met tinnitus stijgt

28 jan 2020, 15:16 Nieuws
oor11
CC0 Public Domain

Achttien jaar is een leeftijd waar veel jongeren naar uit kijken. Het moment waarop je officieel volwassenen bent, mag stemmen, drinken en alleen auto mag rijden. Voor Davy (26) was het ook het moment dat de lichte piep in zijn oren, die hij na het stappen wel eens eerder had, niet meer wegging.

Wat als je altijd een ruis, piep, brom, fluit, suis of een ander geluid hoort? Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben hiermee te maken. Het aantal stijgt, vooral onder jongeren. Goede voorlichting en preventie zijn meer dan ooit nodig. Tijdens de Week van het Oorsuizen van 4 tot en met 10 februari 2020 luidt Hoormij.NVVS opnieuw de noodklok. Hoormij.NVVS is zich bewust van de weg die mensen met tinnitus afleggen en biedt handvatten in dit proces. Van de eerste klachten tot er succesvol mee omgaan.

Wist je dat?

  • Tinnitus steeds vaker voorkomt bij jongeren?
  • Zo’n 20% van de jongeren in Nederland last heeft van tinnitus?
  • Dit vaak komt door het luisteren naar harde muziek, uitgaan en festivals?
  • Tinnitus ook een andere oorzaak kan hebben?

Davy: “Dat ik nu op de voorkant van Hoormij Magazine sta, had je me een paar jaar geleden niet moeten vragen. Ik heb het zo lang weggedrukt, wilde niet anders dan anderen zijn. Openheid helpt, maar daar moet je wel aan toe zijn. Dat is een proces. Ik wil graag andere jongeren helpen die hetzelfde meemaken. Preventie en voorlichting zijn superbelangrijk.” Lees zijn verhaal .

Platform voor jongeren met oorsuizen

Via dit platform kun je contact leggen met andere jongeren met tinnitus. Ben of ken jij iemand die last heeft van tinnitus? En heb je behoefte aan contact, informatie, steun of gewoon iemand om mee te praten? Neem dan contact op via [email protected]

Week van het Oorsuizen 4 – 10 februari 2020

De Commissie Tinnitus & Hyperacusis van Hoormij.NVVS zet zich in om kennis te bundelen en brengt ervaringsdeskundigen samen. Doel: betere en snellere diagnostiek en behandeling, en lotgenotencontact voor mensen met deze, ook bij medische professionals, aandoening. Tijdens de Week van het Oorsuizen geven we online informatie over onder meer vormen van behandelingen, tips over omgaan met tinnitus en ervaringsverhalen. Met jouw steun kunnen wij een verschil maken. Doneer vandaag nog!

Bij Hoormij.NVVS kan iedereen terecht met vragen over slechthorendheid, tinnitus, brughoektumor, hyperacusis, CI, en duizeligheids- en evenwichtsaandoeningen. Hoormij/NVVS biedt informatie, advies, belangenbehartiging en lotgenotencontact. www.stichtinghoormij.nl