Beeldbepalende Sint-Jan de Doperkerk in de steigers tot komend voorjaar

Foto: Vrienden van Sint Jan de Doper

WAALWIJK – De Sint-Jan de Doperkerk, het unieke kerkgebouw in het centrum van Waalwijk en als één van de mooiste gebedshuizen van het land ook onderdeel van het Grootste Museum van Nederland, wordt de komende tijd flink onder handen genomen. Het koperwerk van de kleine koepels moet vervangen worden en ook de dakgoten moeten nodig worden aangepakt. Daarom zal de Sint Jan de Doper de komende tijd in de steigers staan. Volgend voorjaar zal het werk afgerond zijn.

Uit een jaarlijkse inspectie van de Monumentenwacht bleek dat de dakbedekking van de twaalf lage koepels in slechte staat is waardoor de kans op lekkages toeneemt. Ook zitten sommige stukken steen niet meer goed vast, wat onder andere te wijten is aan een paar hevige stormen in de afgelopen jaren. Noodzakelijk dus dat er iets aan gedaan wordt en dat zal de komende tijd gaan gebeuren. Het werk zal worden uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven in koperwerk en monumentenrestauraties. De kosten ervan bedragen 1,15 miljoen euro. De middelen hiervoor zijn voor de helft afkomstig van het Rijk en de provincie, omdat de Sint-Jan een rijksmonument is en dus tot het belangrijke culturele erfgoed van Nederland behoort en zo goed mogelijk in stand moet worden gehouden voor de komende generaties.

Volgend voorjaar moet dit restauratiewerk klaar zijn, wat met het oog op de honderdste verjaardag in 2025 van de koepelkerk ook goed uit komt. In 1925 namelijk werd de Sint Jan in gebruik genomen. Gezien de iconische en beeldbepalende uitstraling van de Sint Jan voor Waalwijk en het centrum is het van belang dat het kerkgebouw voor de toekomst zo goed mogelijk bewaard blijft, en daar blijft continu aandacht voor nodig. Zowel de Parochie Sint-Jan de Doper als de Vrienden Sint Jan zetten daar de schouders onder. Alle hulp voor de instandhouding van de Sint-Jan is welkom, en iedereen die daar op welke wijze dan ook een rol in wil spelen kan voor meer informatie kijken op www.vriendensintjanwaalwijk.nl.

Tijdens de restauratie blijft de Sint-Jan open voor bezichtiging; elke woensdag- tot en met zondagmiddag van 13:30 tot 16:30 uur. U bent van harte welkom, ook bij de maandelijkse concerten, én t/m 16 juni bij de interessante expositie over het slavernijverleden die momenteel te zien is in de kerk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen