112

Brandweer Waalwijk organiseert uitdagende oefening voor collega’s

Foto: Brandweer Waalwijk

WAALWIJK – Het brandweerteam van Waalwijk is zaterdag 11 mei gastheer voor de vaardigheidstoetsen in de categorie hoofdklasse. Gedurende deze dag strijden vijf verschillende brandweerteams om een plaats in de landelijke finale die later dit jaar plaatsvindt in Dirksland.

Vaardigheidstoetsen zijn oefeningen om de operationele vakkennis van brandweermensen te testen. Brandweerteams die meedoen aan deze toetsen worden objectief beoordeeld door waarnemers van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC). De toetsen vinden plaats onder tijdsdruk, met een zo realistisch mogelijk nagebootste brand of ongeval. Daarbij leveren overige diensten zoals politie, ambulance en ook (lotus)slachtoffers een tegenspel wat op echtheid is gebaseerd.

Hoogste categorie

De vrijwilligers van het brandweerteam in Waalwijk beschouwen het als een eer om de vaardigheidstoets in de categorie hoofdklasse te mogen organiseren voor het ABWC. Deze categorie is de meest uitgebreide vorm van de vaardigheidstoetsen. In de hoofdklasse moet een complex scenario met vaak meerdere opdrachten worden afgehandeld. Het kan dan gaan om het bestrijden van een brand, het oplossen van een ongeval of het verhelpen van lekkages van gevaarlijke stoffen. Ook een combinatie van deze onderdelen in één oefening is mogelijk.

De start van de organisatie in Waalwijk is ruim vijf maanden geleden begonnen door een enthousiaste groep vrijwilligers. De afgelopen periode hebben zij een zo realistisch mogelijk scenario in elkaar gezet. Het gehele brandweerteam van Waalwijk is zaterdag in touw om de dag goed te laten verlopen.

Tweede ronde

De brandweerteams die zaterdag naar Waalwijk komen voor de oefening, zijn eerder dit jaar winnaar geworden in een voorronde. Op vijf plaatsen in Nederland wordt nu een tweede ronde georganiseerd waarvan de winnaars in september tegen elkaar strijden tijdens een landelijke finale. De brandweerteams die zaterdag hun tweede ronde in Waalwijk spelen zijn afkomstig uit Rosmalen, De Beerzen, Mierlo, Blaricum en de brandweer Brabant-Noord.

Geheim scenario

Brandweermensen oefenen en trainen jaarlijs vele uren met elkaar. Die uren kunnen hun nut bewijzen voor het uitdagende scenario wat de brandweervrijwilligers in Waalwijk in elkaar hebben gezet. Hoe dit scenario er precies uitziet en waar het plaatsvindt, wordt voor de deelnemende teams tot op het laatste moment geheimgehouden. Zij komen daar pas achter als ze met de oefening starten. Net als bij een echte 112-melding krijgen zij een bericht via de pieper waarna het team zich begeeft naar de locatie van het incident.

Kijkers welkom

Iedereen die geïnteresseerd is kan komen kijken. Tussen 8.00 uur en 16.00 uur draaien de vijf genoemde teams na elkaar de oefening. Omdat de locatie tot het laatste moment geheim moet blijven, kan iedereen die wil komen kijken zich a.s. zaterdag vanaf 7.30 uur melden op de brandweerkazerne aan de Groenstraat 25 in Waalwijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen