Verwachting wespenoverlast 2024

Foto: wespennestverwijderen.com

Na een opmerkelijk milde winter gevolgd door een tot nu toe wisselvallig voorjaar, kijken we vooruit naar een interessant wespenseizoen in Nederland. Wespennest Verwijderen, het vooraanstaande platform voor wespenbestrijding in Nederland, werpt een blik op wat de zomer van 2024 in petto heeft. Zullen we opnieuw weinig last hebben van wespen, of krijgen we juist vroeg in het seizoen te maken met een grote populatie?

Terugblik op vorig jaar

Voordat we ons richten op de komende zomer, is het nuttig om kort terug te kijken naar het afgelopen jaar. Gelukkig viel de wespenoverlast tijdens de zomer erg mee. Ondanks de relatief zachte winter van 2022/2023, was de lente die volgde koud en nat. Hierdoor ontwaakten bevruchte wespenkoninginnen weliswaar vroeg uit hun winterslaap, maar velen stierven alsnog of stelden de bouw van hun wespenkolonie uit. Dit resulteerde in een relatief mild wespenjaar en een traag begin van het seizoen. “Dit weerspiegelde zich ook in de cijfers,” zegt Merijn Janssen, oprichter van het online platform. “In heel 2023 werden onze aangesloten ongediertebestrijders ongeveer 17.500 keer gebeld om een wespennest te verwijderen. Hoewel dit veel lijkt, is het aanzienlijk minder dan de ongeveer 35.300 meldingen in 2022, wat een uitzonderlijk druk wespenjaar was.”

Het huidige jaar

Met deze kennis in gedachten lijkt een vergelijkbaar scenario als vorig jaar zich ook dit jaar aan te dienen. “Dat klopt,” bevestigt Janssen. “Ook deze winter was ongewoon mild. Daarom is de kans groot dat wespenkoninginnen opnieuw vroeg uit hun winterslaap ontwaken, vooral als de temperaturen stijgen.”

“Maar het Nederlandse weer is uiterst veranderlijk. Hoewel we momenteel een ‘lente-dip’ ervaren, zien de weersvoorspellingen voor april er over het algemeen beter uit. De temperaturen zullen geleidelijk naar zo’n 16 graden stijgen, maar de kans op regen blijft groot. Een belangrijk detail: wespenkoninginnen hebben een hekel aan regen.”

Is dit dan goed nieuws wat betreft wespenoverlast? “Niet noodzakelijk,” zegt Janssen. “Als de buitentemperatuur stijgt maar het veel regent, zoeken wespenkoninginnen beschutte plekken om hun wespennest te bouwen, zoals schuurtjes, spouwmuren of zolders van huizen. Elke droge en beschutte locatie is geschikt.”

Voorspelling wespenoverlast 2024

Na alle factoren te hebben afgewogen, lijken de vooruitzichten voorlopig niet gunstig. Door de zachte winter en de verwachte regen is de kans groot dat wespenkoninginnen vroeg beginnen met de bouw van nieuwe nesten. Dit kan leiden tot meer wespenoverlast, vooral als het vochtige weer aanhoudt. “Tenzij we plotseling te maken krijgen met een langere periode van kou, kunnen we deze zomer veel wespen verwachten,” zegt Janssen. “Vooral als de nattigheid aanhoudt tot in de zomer. Een vochtige omgeving trekt vliegen en muggen aan, wat wespen aantrekt. Meer voedsel betekent grotere wespenkolonies en dus meer overlast.”

Maatregelen tegen wespen

Hoewel wespen nuttig zijn, ervaren veel mensen ze als hinderlijk. Gelukkig zijn er maatregelen die je zelf kunt nemen om de wespenoverlast deze zomer te minimaliseren. Inspecteer bijvoorbeeld regelmatig je tuin op beginnende wespennesten en dicht gaten en kieren in buitenmuren om te voorkomen dat wespenkoninginnen je huis betrekken. Zo kun je veel overlast voorkomen en hoef je mogelijk geen professionele wespenbestrijder in te schakelen.

Wil je meer weten over wespen? Kijk dan op wespennestverwijderen.com voor uitgebreide informatie en tips over de verschillende soorten wespen in Nederland en hoe je met wespennesten om kunt gaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen