Femke de Jong brengt boek uit over haar zoon Finn, “Ik draag jou op handen” nu te koop

Femke met haar zoon Finn
Femke met haar zoon Finn
Foto: F.J.

WAALWIJK – Van de hand van de Waalwijkse Femke de Jong is vorige week het boek ‘Ik draag jou op handen’ verschenen. In dit autobiografische boek vertelt zij als moeder het ingrijpende verhaal van haar zoon Finn die geconfronteerd werd met de spierziekte Duchenne.

Voor veel mensen is de achttienjarige Finn geen onbekende. Je kunt de stoere 6 VWO leerling van het Willem van Oranje College regelmatig in zijn rolstoel en met zijn handbike door de straten van Sprang-Capelle en Waalwijk zien rijden.

Femke vertelt: “De eerste jaren van zijn leven waren zorgeloos, hoewel toen ook al wel duidelijk werd dat hij vaker viel en het klauteren en klimmen overliet aan de andere kinderen.” Als Finn 8 jaar is volgt na een periode van onzekerheid en onderzoeken de diagnose van de progressieve spierziekte Duchenne. “Een niet te bevatten bericht! Je kunt en wilt daar als ouder niet aan, terwijl je weet dat het de realiteit is. Een jarenlange periode van diepe rouw, boosheid, geloofsstrijd, maar ook plezier en genieten volgde op weg naar acceptatie en herstel.”

Onderstaand dagboekfragment schreef Femke toen de diagnose net bekend was.
“Wat een verdriet, wat een opstandigheid, wat een angst voor de toekomst. Hoe geef ik dit ooit een plek? Lief mannetje toch, deze toekomst willen we niet voor jou. Ons mooie, lieve, pure, vrolijke mannetje…zo ziek, nee!”

Treffend is ook het gebed van Femke bijna aan het eind van het boek.
“Ik bid dat de Heer je zegent. Dat Hij je voeten laat dansen en je armen sterk maakt. Ik bid dat Hij je hart met tederheid vult en je ogen met pretlichtjes.”

In het laatste hoofdstuk komt Finn zelf aan het woord.
“Ik heb een druk, stabiel en gelukkig leven met leuke hobby’s en goede vriendschappen. Om in mijn eigen termen te blijven: het loopt op rolletjes!”

Het boek is inmiddels een week uit en de verkoop gaat goed. “Dagelijks komen er hartverwarmende reacties binnen. Veel lezers herkennen zich in processen van rouw en de worstelingen die daarbij horen. Mooi om daarin met mijn boek iets te kunnen betekenen.”

Haar ervaringen en expertise als coach heeft Femke naast het boek ook vormgegeven in coachpraktijk Zin. Samen met medecoach en theoloog Frits Jongboom ondersteunt zij hierin mensen op het gebied van rouw- en verliesverwerking, levens- en geloofsvragen en persoonlijke ontwikkeling. Meer info is hierover te vinden op: www.coachpraktijkzin.nl

Het boek ‘Ik draag jou op handen’ is te koop bij Bol.com, de Boekscout en bij iedere boekwinkel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen