Waalwijker Kees Uittenhout brengt nieuw boek uit over kamp Rijen

04 dec 2023, 21:05 Nieuws
verzwegen

RIJEN - Vorige week werd in het Rijense etablissement Eeterij ’t Vermarck, gelegen op de plek waar in 1831 de ingang van het legerkamp Rijen was, de nieuwe roman "Verzwegen Kamp" van de Waalwijkse auteur Kees Uittenhout gepresenteerd.

Het eerste exemplaar van "Verzwegen Kamp" werd door de schrijver overhandigd aan Marielle Doremalen, de wethouder Sociale Domein en Cultuur van Rijen. Tijdens de boekpresentatie maakten de aanwezigen vanuit 't Vermaeck onder leiding van Kees van der Heijden van de Heemkundekring een wandeling door het bos waar de restanten van het kamp nog steeds te zien zijn. Deze wandeling was passend omdat het Kamp Rijen een belangrijk onderdeel is van "Verzwegen Kamp".

In aanloop naar de "Tiendaagse Veldtocht" van koning Willem I tegen de Belgen waren tussen de 10.000 en 15.000 manschappen vele jaren lang gelegerd naast het dorpje Rijen, waar destijds slechts een paar honderd voornamelijk boeren woonden. "Verzwegen Kamp" vertelt het verhaal van een Friese student en een Leeuwardens straatmeisje die de oproep van de koning beantwoorden, naar Kamp Rijen vertrekken en de tiendagen-durende hevige strijd tegen de Belgen meemaken. Deze oorlog is vrijwel vergeten in onze nationale geschiedenis omdat Nederland deze onder druk van Frankrijk en Engeland op 12 augustus 1831 smadelijk moest beëindigen. Na de veldtocht ontstond België als een onafhankelijke natie, los van Nederland.

Niet alleen deze oorlog werd verzwegen, ook het Kamp Rijen wachtte dit lot. Weinig mensen wisten van het bestaan van dit enorme kamp. De heide waarop het lag, is nu een bos. Hoewel er nog steeds een "Kampstraat" is, wisten maar weinigen waarom die zo genoemd werd. Dankzij drone-opnames is de locatie van het kamp herontdekt en wordt de geschiedenis en de impact van het kamp op de omgeving langzaam duidelijk.

Dit boek beoogt bij te dragen aan een herwaardering van het grote belang van Brabant als geheel (en van Rijen in het bijzonder) in de geschiedenis van Nederland.