Zo maak je een succes van je eigen bedrijf

Foto: Pexels (CC0-Public Domain)

[ADVERTORIAL] – Voor jezelf beginnen is een droom van veel mensen. Niet meer ‘onder een baas’ werken maar zelf bepalen wat je doet en welke beslissingen je daarbij neemt. Er komt heel wat kijken bij het starten van een eigen bedrijf. Als je het niet goed aanpakt is de kans op een mislukking en daarmee een vroegtijdig einde van je droom een groot risico. Een goede voorbereiding is dan ook heel belangrijk.

Reclame maken voor naamsbekendheid

Het is uiteraard belangrijk dat mensen weten dat je er bent en dat ze bij je terecht kunnen voor verschillende diensten of producten. Zorg voor naamsbekendheid door op een efficiënte manier te adverteren. Dat kan online, in plaatselijke huis aan huis bladen of met producten die je laat voorzien van je bedrijfsnaam. Je kunt aanstekers met logo laten maken, maar ook pennen of sleutelhangers doen het vaak goed als ‘weggevertje’. Het voordeel is dat je bedrijfsnaam makkelijker blijft hangen als iemand het product regelmatig gebruikt. Een ander voordeel is dat deze producten relatief goedkoop kunnen worden ingekocht. Doorgaans bestel je ze voor minder dan een euro per stuk. Zeker als je besluit om een wat grotere order te plaatsen.

Bepaal je doelgroep

Het is belangrijk om je niet meteen op ‘iedereen’ te storten als je klanten wilt werven. Richt je op de doelgroep waar je het meeste kans hebt op succes. Als hovenier moet je op zoek naar mensen met een tuin. Als verkoper van kinderkleding naar mensen met kinderen en als administratiekantoor naar mensen met een eigen bedrijf. Die verschillende doelgroepen benader je allemaal op een andere manier. Het is ook belangrijk om te bepalen of je lokaal, regionaal of landelijk wilt werken. Bedenk dat je als hovenier een klus kunt aannemen op twee uur rijden van je bedrijf, maar dat dit dan wel flink wat brandstof en natuurlijk ook veel meer tijd kost. Je kunt daardoor moeilijker concurreren met bedrijven die in de regio van de klant zijn gevestigd.

Je bedrijf presenteren op een beurs

Het kan aantrekkelijk zijn om een stand te huren als er een bedrijvenbeurs in de regio wordt georganiseerd. Je kunt je bedrijf dan presenteren aan mogelijke klanten en wellicht ook wat nuttige zakelijke contacten opdoen. Soms wordt zo’n beurs bezocht door scholieren die zich aan het oriënteren zijn op het beroep dat ze in de toekomst willen gaan doen. Wie weet kun je er een aantal enthousiast maken voor het werk dat je doet. Voor de aankleding van je stand kun je bijvoorbeeld paraplu’s bedrukken of een vlaggenlijn. Het handige is dat je een paraplu met logo ook kunt gebruiken om cadeau te geven aan klanten die bijvoorbeeld een offerte aanvragen of een order plaatsen. Daarnaast kun je dit soort items ook prima hergebruiken voor andere gelegenheden zoals een bedrijfsjubileum of de opening van de nieuwe zaak. Zorg er dan wel voor dat ze tijdloos zijn en dus geen vermelding hebben van een bepaald jubileum.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen