Ideeën Waspikse jeugd worden gerealiseerd door de Gemeente Waalwijk

WASPIK – Meedenken loont! Maandag 3 juli kwamen wethouder Dilek Odabasi en raadslid Marja Verhagen opnieuw op bezoek bij groep 7/8 van cbs De Brug in Waspik met goed nieuws. Een aantal ideeën van de leerlingen worden direct opgepakt en dus de komende maanden gerealiseerd.  Voor sommige ideeën heeft de gemeente meer tijd nodig en wordt volgend jaar opnieuw bekeken of deze gerealiseerd kunnen worden. Zo leert de jeugd direct dat ze invloed kunnen hebben op hun eigen omgeving en hoe ze met goede argumenten daadwerkelijk iets bereiken!

Wat ging hieraan vooraf? In februari 2023 bezocht groep 7/8 van cbs De Brug de Raadszaal van de Gemeente Waalwijk. In het kader van burgerschap had de klas voorafgaand les gehad over wat een gemeenteraad nu eigenlijk doet en wat raadsleden voor inwoners kunnen betekenen. De klas werd uitgedaagd door Marja Verhagen hun ideeën voor verbeteringen voor kinderen in Waspik verder uit te werken voor een vervolgafspraak.

Die afspraak kwam er in mei. Marja Verhagen kwam, samen met wethouder Odabasi, naar school toe om naar de presentaties te luisteren. De klas gaf in vier groepen presentaties over verschillende onderwerpen: een basketbalveld, hondenuitlaatveld, (betere) verlichting in het tunneltje richting het Scharlo en een speeltuin op de Havendijk. De vragen vanuit de gemeente werden goed beantwoord en beargumenteerd. De wethouder en raadslid beloofden de onderwerpen ook echt te bespreken in de gemeenteraad en vandaag kwamen ze terug om de leerlingen te vertellen wat er met hun ideeën zou gebeuren.

Voordat het weer donkerder wordt, komt er mooie en vooral nuttige verlichting in het tunneltje. De gemeente is het helemaal eens met de leerlingen dat dit veel veiliger kan en moet en gaat dit regelen. Ook de speeltuin aan de Veerstraat krijgt deze zomer nog een viertal nieuwe speeltoestellen. Het skatepark staat voor volgend jaar opgenomen in het speeltuinenplan en dan kunnen de wensen voor een basketbalveldje of andere ideeën voor de jeugd van 12-18 jaar in Waspik op die locatie als aanvulling opnieuw ingebracht worden. Er loopt een proef in Zanddonk in de gemeente rondom het voorkomen van overlast door hondenpoep. De resultaten daarvan worden meegenomen voor een aanpak op andere plekken in de gemeente. Dus de gemeente wacht de uitkomsten daarvan nog even af.

Wat een uitkomst, dit hadden de leerlingen werkelijk niet verwacht. Een prachtige manier om kinderen al vroeg te laten ervaren hoe zij actief bij kunnen dragen aan de samenleving en mee kunnen denken over verbeteringen in hun eigen omgeving. Veel dank aan de Gemeenteraad voor al haar inspanningen!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen