Een op de drie geplande verbouwingen uitgesteld door toegenomen maandlasten

Foto: Pixabay

Van alle Nederlanders die in 2023 een verbouwing aan hun huis gepland hadden, stelt liefst 35 procent deze verbouwing uit vanwege financiële onzekerheid.

Uitstel verbouwing

Nog eens 16 procent ziet voorlopig af van een renovatie wegens niet-financiële redenen. Dat maakt samen dat ruim de helft van alle geplande verbouwingen dit jaar toch niet doorgaat. Dit blijkt uit een panelonderzoek van vergelijkingswebsite Slimster.nl, uitgevoerd door veldwerkbureau Panel Inzicht. De toegenomen financiële onzekerheid is daarbij overduidelijk de belangrijkste oorzaak. Deze onzekerheid wordt versterkt door de gestegen hypotheekrentes.

Kosten

Wat een verbouwing al met al kost hangt logischerwijs af van wat er precies verbouwd wordt. Zo variëren de kosten van een uitbouw van 3.000 tot liefst 60.000 euro en moet je voor het vervangen van kozijnen al gauw rekenen op een bedrag boven de 10.000 euro. Voor een complete woningrenovatie dien je te rekenen op zo’n 400 euro per kubieke meter aan inhoud.

Online minder gezocht

De terugloop blijkt ook uit cijfers van Google Trends, waaruit is af te leiden in hoeverre er in een bepaalde periode naar een bepaald onderwerp gegoogeld wordt. Deze zogeheten Google Trends-index, die kan lopen van 0 (geen zoekinteresse) tot 100 (zeer veel zoekinteresse) is ten opzichte van begin 2021 ruimschoots gehalveerd. In april van dit jaar werd het dieptepunt bereikt.

Bron: Slimster

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen