Ingezonden: Cliënten Lavengang Waalwijk moeten noodgedwongen hun woningen verlaten

Foto: Hennie Berendsen

[INGEZONDEN] WAALWIJK – Ad, Corry, Michel, Niels, Pierre en Pim zijn 6 cliënten met een complexe handicap die al 13 jaar begeleid wonen in de Lavengang van Amarant in Waalwijk. Het is een hechte groep die vanaf het begin al bij elkaar is. Iedere bewoner beschikt over een mooi en ruim appartement waar je je ruimschoots met een rolstoel en andere hulpmiddelen kan bewegen.

Het leek voor hen een levensbestendige locatie maar helaas lijkt daar abrupt een einde aan te komen want de verwanten van de bewoners hebben te horen gekregen dat de zorggroep binnen een paar maanden moet wijken voor een andere doelgroep namelijk een groep met een psychische stoornis. Alle 6 cliënten hebben een verhaal voor ze kwamen wonen bij de Lavengang. Dat waren voornamelijk negatieve ervaringen die leidden tot achteruitgang van de cliënten. Het was de overgang naar de Lavengang die voor allen een kentering in hun leven betekende. De bewoners kregen een nieuw “thuis” in de woonwijk en dat deed alle bewoners heel goed. Je zag de bewoners opbloeien en vooruitgaan. Nu 13 jaar later is het nog steeds een hechte, vrolijke groep die elkaar niet meer kunnen missen.

Maar toch heeft Amarant besloten de zorggroep op te heffen met als reden een tekort aan AVG-artsen en het ontbreken van een wachtlijst. De verwanten twijfelen aan de opgegeven reden en wachten nog op de werkelijke reden.

De verwanten kregen dit vreselijke nieuws vanaf februari j.l. individueel en mondeling te horen met de mededeling dat Amarant verwacht dat de bewoners binnen een half jaar een nieuwe woonruimte zouden moeten hebben. Een zoektocht naar nieuwe woonruimte is gestart maar het is vissen in een kleine vijver. Alle locaties in en rondom Waalwijk zitten vol of voldoen niet aan het begeleiden van cliënten met een complexe handicap.

Amarant is stellig en blijft bij zijn beslissing tot opheffing van de zorggroep en verwacht dat 1 september a.s. de woningen leeg zijn dan kan men zich richten op de nieuwe doelgroep. Maar tot op heden is het ook Amarant niet gelukt om vervangende woonruimte te vinden en de tijd begint te dringen. Inmiddels hebben de verwanten diverse locaties van Amarant bezichtigd en dat heeft de zorgen vergroot want naast het feit dat ook daar nog geen plaats is zullen de bewoners weer terug bij af zijn met zeer kleine kamers van 3,5 bij 3, zonder eigen douche en komen zijn op een terrein waar wel van alles aanwezig is maar niet meer betrokken worden in de maatschappij zoals nu in de woonwijk.

De angst bij de verwanten is dat als er over een paar maanden nog steeds geen plaats is voor de bewoners zij “gedwongen” worden om ieder apart verplaatst te worden naar verschillende zorginstellingen.

Er is destijds de bewoners en verwanten een worst voor gehouden door te zeggen dat het een levensbestendige groep zou zijn. Kennelijk heeft een zorgaanbieder de mogelijkheid om eenzijdig de overeenkomst te wijzigen en ben je dus niet zeker van de plek waar je met zoveel plezier woont. De verwanten zien de bui al hangen, weer jaren van zorgen over het opbouwen van eten en drinken en vertrouwen krijgen in mensen. De verwanten hebben het er moeilijk mee, laat staan deze kwetsbare groep mensen. Hoe moeten zij dit ooit kunnen verwerken? Ze moeten dus plaats maken voor een nieuwe groep mensen, die veel makkelijker elders een plaats kunnen vinden. Stuk voor stuk mensen die moeite hebben met veranderingen. De groep weet het zelf nog niet uit angst voor de wijze waarop zij het gaan verwerken.

De verwanten hopen met een gezamenlijke oproep Amarant te bewegen hun beslissing te herzien en terug te draaien en de 6 cliënten in hun vertrouwde omgeving te laten blijven wonen. Deze bewoners moeten in Waalwijk blijven wonen, samen met hun vertrouwde zorgverleners, samen in de wijk, vlak bij hun dagbesteding, dicht bij familie en vrienden. Amarant heeft de touwtjes over het leven van deze groep in handen en ze bezitten de mogelijkheden om er wat aan te doen.

Ingezonden door verwanten van de Lavengang bewoners (gegevens zijn bekend bij de redactie van Waalwijk.nieuws.nl)


Elke inzender is verantwoordelijk voor de inhoud van zijn eigen artikel. Opname van ingezonden artikelen betekent niet dat de redactie het met de strekking van deze stukken eens is. Verder behoudt de redactie van Waalwijk.nieuws.nl zich het recht voor ingezonden artikelen verkort weer te geven. Anonieme artikelen worden niet geplaatst.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen